Tudi na Hrvaškem rekord okužb s koronavirusom, županije napovedujejo ukrepe

Koronavirus 05. Jan 202214:18 > 14:32 0 komentarjev
Zagreb, Hrvaška
Antonio Bronic/REUTERS

Ker tudi na Hrvaškem število okužb s koronavirusom strmo narašča, posamezne županije napovedujejo nove ukrepe. V zadnjem dnevu je bilo pozitivnih 47 odstotkov opravljenih testov, petina vseh v Zagrebu in Dalmaciji. Rekordno število novih okužb povezujejo s širjenjem omikrona in druženjem med božično-novoletnimi prazniki.

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 8.587 novih okužb z novim koronavirusom, največ v Zagrebu in Dalmaciji. Kot poročajo hrvaški mediji, je bilo pozitivnih 47 odstotkov opravljenih testov.

Po navedbah portala Index je bilo pred tednom dni pozitivnih 41 odstotkov testov, pred dvema tednoma pa 34 odstotkov. Pred enim tednom so potrdili 5.768 novih primerov, pred dvema pa 4.226.

“Ta številka je pričakovana in kaže, da je različica omikron, ki se širi po Evropi, močno prisotna tudi na Hrvaškem,” je danes dejal hrvaški premier Andrej Plenković. Opozoril je na strmo rast primerov okužbe v Zagrebu in Dalmaciji, od koder je petina vseh primerov.

Povedal je, da ima štab civilne zaščite nalogo, da preuči razmere in ustrezno ukrepa. Odločitev glede novih ukrepov naj bi sprejeli v naslednjih dneh.

V Dalmaciji skrajšanje obratovalnega časa gostiln

Zaradi naraščanja števila okuženih medtem posamezne županije že napovedujejo določene ukrepe. Štab istrske civilne zaščite je tako napovedal, da se bodo v ponedeljek po počitnicah v šole vrnili vsi otroci k pouku v živo, bodo pa omejili stike med otroki iz različnih razredov znotraj šole.

V Dalmaciji, kjer delež pozitivnih testov presega 50 odstotkov, so napovedali skrajšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov.

Zagreb, Hrvaška
Antonio Bronic/REUTERS

Uvedli možnost prekinitve karantene

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v torek dejal, da je povečanje števila okuženih deloma posledica koronavirusne različice omikron, ki se hitro širi, deloma pa zbiranja ljudi med božično-novoletnimi prazniki. “Številke se večajo, rekel bi, da je peti val že tu. Združil se je s četrtim valom,” je dejal.

Premier Plenković pa je danes vse še enkrat pozval k cepljenju in opozoril, da kar četrtina ljudi, starejših od 65 let, še ni cepljena. “Vse te bolezen bolj ogroža, in to je treba preprečiti s cepljenjem,” je dejal.

Na Hrvaškem so spremenili pravila glede karantene oziroma samoizolacije. Za okužene in njihove bližnje traja deset dni, lahko pa se jo ob negativnem testu po sedmih dneh prekine.

Rekord tudi v visoko precepljeni Argentini

Tudi Argentina je v številu novih okužb s koronavirusom dosegla rekord. V enem dnevu je zabeležila rekordnih več kot 80.000 okužb z novim koronavirusom. To je okoli 60 odstotkov več od zadnjega rekorda 30. decembra lani, ko so zabeležili nekaj čez 50.000 okužb. Po podatkih argentinskega ministrstva za zdravje so v državi v zadnjih 24 urah zabeležili 81.210 primerov okužb s koronavirusom, umrlo je 49 ljudi. V ponedeljek so medtem zabeležili okoli 44.400 primerov, kar je skoraj polovica manj.

Argentina je v začetku decembra poročala o prvem primeru okužbe z različico koronavirusa omikron. K hitremu širjenju je verjetno pripomoglo tudi dejstvo, da je argentinska vlada septembra odpravila številne ukrepe proti koronavirusu in postopoma odprla meje za tujce. Omejitve je ohranilo le nekaj provinc. Novi vrh medtem sovpada s poletnimi počitnicami na južni polobli, ko po državi potuje na tisoče ljudi.

Kljub težavam pri dobavi cepiva je polno cepljenih več kot 70 odstotkov Argentincev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!