Twitter ne bo več označeval tvitov z dezinformacijami o covidu-19

Koronavirus 30. Nov 202213:16 0 komentarjev
Twitter
Profimedia

Twitter je prenehal izvajati pravilnik, ki na družbenem omrežju prepoveduje širjenje dezinformacij v zvezi s covidom-19, so danes sporočili iz podjetja. Gre za zadnje v vrsti sprememb, ki jih izvaja Elon Musk, odkar je konec oktobra kupil Twitter, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med pandemijo covida-19 je začel Twitter zavajajoče tvite o tej bolezni označevati in odstranjevati uporabnike, ki so vztrajali pri širjenju dezinformacij. “S 23. novembrom 2022 Twitter ne bo več izvajal pravilnika o zavajajočih informacijah glede covida-19,” je prek bloga podjetja zdaj sporočil lastnik Elon Musk, ki je to spremembo napovedal že prejšnji teden.

Pred tem je novopečeni glavni izvršni direktor Twitterja Musk že obnovil številne račune, ki so bili v preteklosti zaradi kršenja pravil o vsebini izključeni, med drugim tudi račun nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Prepovedana vsebina je vključevala izjave, katerih namen je vplivati na ljudi, da kršijo smernice zdravstvenih organov, vključno z informacijami o lažnih zdravilih in zanikanjem znanstvenih dejstev.

Po podatkih na blogu podjetja je do septembra letos Twitter na podlagi tega pravilnika začasno izključil 11.230 računov. Odkar je Musk, ki samega sebe imenuje “absolutist svobode govora”, prevzel Twitter, je bilo obnovljenih okoli 62.000 računov.

Prav tako je Musk odpustil približno polovico zaposlenih, med katerimi jih je veliko delalo na področju boja proti dezinformacijam, neznano število pa jih je iz podjetja odšlo prostovoljno.

Nekdanji vodja oddelka za zaupanje in varnost pri Twitterju Yoel Roth, ki je iz podjetja odšel po Muskovem prevzemu, je v torkovem intervjuju na konferenci fundacije Knight dejal, da ni prepričan, koliko zaposlenih je v podjetju sploh še ostalo za moderiranje vsebin. “Tega vam ne morem povedati, ker je bil naš imenik podjetja po prevzemu izključen in je skoraj nemogoče dokončno ugotoviti, kdo je še ostal pri Twitterju,” je pojasnil.

Musk meni, da bi morale biti na Twitterju dovoljene vse zakonsko dovoljene vsebine, v ponedeljek pa je svoja dejanja označil za “revolucijo proti spletni cenzuri v Ameriki”, še navaja AFP.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes opravil video klic z Elonom Muskom in ga opozoril, da mora storiti več v boju proti dezinformacijam, da bi upošteval zakonodajo EU. Poudaril je, da Muska čaka še ogromno dela, da bi platformo uskladil z bruseljskimi pravili, Twitter pa bo moral bistveno izboljšati moderiranje vsebin, zaščititi svobodo izražanja in se odločno spopasti z dezinformacijami.

Muska je spomnil, da se je maja zavezal, da bo upošteval novo evropsko zakonodajo o spletnih platformah. Akt o digitalnih storitvah (DSA) je bil namreč sprejet lani, veljati pa bo začel prihodnje leto. Tehnološki velikani bodo morali upoštevati strožja pravila zlasti glede odstranitve škodljivih ali namerno zavajajočih vsebin. Podjetjem, za katera bo ugotovljeno, da ne spoštujejo predpisov, pa grozi celo prepoved delovanja v Evropski uniji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!