Ukrajinski uradnik: V Mariupolu umrli otroški igralki

Svet 23. Apr 202219:57 > 24. Apr 2022 12:40
Elizaeta in Sonja
Telegram

V obleganem mestu Mariupol sta umrli deklici, ki sta pred ruskim napadom na Ukrajino nastopali v mariupolskem gledališču, je po poročanju tujih medijev na komunikacijskem omrežju Telegram sporočil Peter Anriuščenko, svetovalec mariupolskega župana.

“Dve deklici, dve prikupni mali igralki, Elizaveta in Sonja, sta umrli v Mariupolu,” je na komunikacijskem omrežju Telegram sporočil svetovalec mariupolskega župana Peter Anriuščenko. Mladi igralki sta pred rusko invazijo na Ukrajino nastopali v mariupolskem gledališču. Obe sta igrali vlogo Lucy v predstavi Lev, čarovnica in omara. Gledališča predstava je bila uprizorjena na podlagi istoimenske knjige iz serije Zgodbe iz Narnije. Ni še jasno, ali sta deklici umrli v ruskih napadih, ki še vedno trajajo.

Anriuščenko je ob sporočilu zapisal, da je njuna smrt žalosten simbol vojne, sploh ob dejstvu, da je predstava, v katerih sta igrali, postavljena v obdobje leta 1940, v čas nemških bombnih napadov na London. “Nikoli ne bomo pozabili talentiranih angelčkov,” je še zapisal svetovalec tamkajšnjega župana.

Spomnimo, da je bilo v ruskem bombardiranju 16. marca uničeno mariupolsko gledališče, v katerem je zatočišče poiskalo okoli tisoč civilistov. Umrlo je več kot 300 ljudi — večinoma žensk in otrok. Ukrajinske oblasti so bombardiranje gledališča označile za vojni zločin, saj da je šlo za namerno bombardiranje. Med obstreljevanje Odese pa je danes umrl tudi trimesečni dojenček, je sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Sicer pa je konec marca Sklad Združenih narodov za otroke (UNICEF) objavil podatek, da je bilo zaradi ruske invazije primorano svoj dom zapustiti več kot štiri milijone ukrajinskih otrok. 2,5 milijona otrok je razseljenih znotraj Ukrajine, še dodatna dva milijona pa je razseljenih izven države. Otroci predstavljajo tudi polovico vseh ukrajinskih beguncev. “Razmere v Ukrajini so skrb vzbujajoče,” je ob objavi podatkov sporočila izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell. “Ker se število otrok, ki bežijo iz svojih domov še naprej povečuje, moramo spomniti, da prav vsak od njih potrebuje zaščito, šolanje, varnost in podporo,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.