Umrl je računalničar John McAfee

Svet 23. Jun 202122:56 0 komentarjev
John McAfee
Darrin Zammit Lupi/REUTERS

Nekaj ur po tistem, ko je špansko sodišče odločilo v prid izročitvi Johna McAfeeja, izumitelja programske opreme proti računalniškim virusom mcafee, so zaporniški pazniki blizu Barcelone 75-letnega Američana našli mrtvega v njegovi celici. Storil naj bi samomor.

McAfeeju so želeli v ZDA soditi zaradi izogibanja plačilu davkov. Tiskovna predstavnica zaporov Katalonije je sporočila, da je kot vse kaže McAfee storil samomor.

McAfee je bil zaprt od aretacije na letališču Barcelone oktobra 2020, kjer se je skušal vkrcati na letalo do Istanbula. Američani ga obtožujejo, da od leta 2014 do leta 2018 ni oddal davčne napovedi, čeprav je dobro služil s svetovanjem, kriptovalutami in prodajo pravic do svoje življenjske zgodbe. V štirih letih naj bi imel 12 milijonov dolarjev dohodkov.

V ZDA mu je grozilo do 30 let zapora

Špansko sodišče je pred njegovim najverjetneje samomorom odločilo, da se ga lahko izroči v ZDA, kjer mu je grozilo do 30 let zapora. Na odločitev sodišča bi se sicer lahko še pritožil, na koncu pa bi o tem odločala še španska vlada.

McAfee je obogatel z izumom programa proti računalniškim virusom, ki še danes nosi njegovo ime, čeprav ni več povezan s podjetjem. Zadnje čase se je preživljal s svetovanjem in kriptovalutami. Menda ima več kot milijon sledilcev na Twitterju.

Pred tednom dni je iz zapora tvitnil, da bi si res želel imeti kje skrite kriptovalute, kot to trdijo ameriške oblasti. “Vse moje premoženje je zaseženo, moji prijatelji so izginili, ker jih je strah povezav z menoj. Nimam ničesar več, ampak ni mi žal za nič,” je sporočil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!