Ura za Zemljo: luči se bodo ugasnile tudi na nebotičniku Empire State Building

Svet 25. Mar 202307:40 > 22:32 3 komentarji
ura za zemljo
Sydney (Foto: PROFIMEDIA)

Nevladna okoljska organizacija Svetovni sklad za naravo (WWF) je ves svet pozvala, naj ob 20.30 po lokalnem času za eno uro ugasnejo luč. Z akcijo si prizadevajo za povečanje ozaveščenosti o nujnosti varovanja planeta. Po Evropi so se akciji med drugim pridružili v Atenah, kjer so ugasnile luči na Akropoli, v Rimu so ugasnili osvetlitev Koloseja, v Berlinu pa Brandenburških vrat.

Morda se zdi, da to, da ena oseba ugasne luči, nima velikega vpliva, ampak ko se združijo milijoni ljudi, lahko to pomeni spremembo za naravo, pravijo v WWF.

“S simboličnim dejanjem ugasnitve luči lahko opozorimo na grožnje našemu planetu ter prepričamo prijatelje, družino, skupnost in podjetja, celo nacionalne in svetovne voditelje, da ravnajo bolj zdravo in s tem pomagajo naravi in ljudem,” so v organizaciji zapisali v gradivu ob letošnji Uri za Zemljo.

Ob pospešenem zmanjševanju biotske raznovrstnosti in podnebnih spremembah še nikoli ni bilo bolj ključno, da se združimo in ukrepamo za našo skupno prihodnost, so poudarili.

Akcija od leta 2007

WWF je pobudo skupaj s partnerji začel leta 2007 v avstralskem Sydneyju, od takrat pa je zrasla v eno največjih ljudskih gibanj za zaščito okolja.

Letos je sodelovalo na milijone ljudi v več kot 190 državah in ozemljih. V ZDA bodo tudi ugasnili luči na nekaterih znanih stavbah, kot so nebotičnik Empire State Building v New Yorku, stolp Space Needle v Seattlu in hotel Venetian v Las Vegasu.

brandenburška vrata brandenburška vrata
Berlin (Foto: PROFIMEDIA)
kolosej kolosej
Rim (Foto: PROFIMEDIA)
atene, akropola atene, akropola
Atene (Foto: PROFIMEDIA)
KUALA LUMPUR KUALA LUMPUR
Kuala Lumpur (Foto: PROFIMEDIA)
ura za zemljo ura za zemljo
Jakarta, Indonezija. (Foto: PROFIMEDIA)
ura za zemljo ura za zemljo
Filipini. (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija letos v akciji ne sodeluje

Sodelovanje pa je letos odpovedala Rusija, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v petek sporočili iz Kremlja. Oblasti so namreč WWF marca uvrstile na seznam “tujih agentov”, češ da so okoljevarstvene dejavnosti organizacije krinka za vplivanje na rusko politiko.

Ruska podružnica WWF, ki deluje od leta 1994, je pred petkovo izjavo Kremlja na svoji spletni strani zapisala, da bo Ura za Zemljo v Rusiji tokrat potekala le prek spleta.

Rusija je v Uri za Zemljo sodelovala zadnjih 14 let, je poročala AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje