V Alžiriji Boutefliko pokopali brez običajnih slovesnosti

Svet 19. Sep 202118:42 0 komentarjev
Pogreb Bouteflike
Ramzi Boudina/REUTERS

V Alžiriji so danes pokopali Abdelaziza Boutefliko, ki je to severnoafriško državo vodil dve desetletji in je bil alžirski predsednik z najdaljšim stažem. Pokopali so ga na pokopališču, namenjenem junakom alžirske neodvisnosti.

Pogreb Bouteflike je bil precej drugačen od pogrebov njegovih predhodnikov – pogreba nekdanjega predsednika, ki je pod pritiskom javnosti odstopil leta 2019, denimo niso prenašali po televiziji. Se ga pa je ob članih vlade in tujih diplomatih udeležil naslednik pokojnega, sedanji alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune.

Bouteflika je umrl v petek v starosti 84 let. Svojo politično kariero je začel kot najmlajši zunanji minister na svetu in jo končal kot eden najstarejših svetovnih voditeljev. Pred dvema letoma je odstopil po večtedenskih protestih, ki so sledili njegovi najavi, da se bo še petič potegoval za predsedniški mandat, in potem, ko mu je podporo odrekla vojska.

Pogreb Bouteflike
Ramzi Boudina/REUTERS

Od takrat je ostareli Bouteflika, veteran alžirske vojne za neodvisnost, živel stran od oči javnosti. Že od leta 2013, ko je doživel možgansko kap, se je sicer le redko pojavljal v javnosti. Po njegovi smrti so v državi razglasili tri in ne običajnih osem dni žalovanja.

Bouteflikova dediščina

V Parizu so Boutefliko opisali kot “pomembno osebnost v sodobni zgodovini Alžirije”, njegova dediščina pa ni enoznačna. Boril se je v alžirski osamosvojitveni vojni (1954–1962) in pomagal končati dolgotrajno državljansko vojno (1991–2002). Ko se je leta 1999 zavihtel na oblast, je užival veliko podporo med ljudmi.

Bouteflikov pogreb
Ramzi Boudina/REUTERS

A po gospodarskih uspehih v prvih letih se je Alžirija postopoma potapljala v korupcijo in brezposelnost. Od leta 2019 so zaradi korupcije obsodili več pomembnih uradnikov, vključno s predsedniki vlad, ministri in generali

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!