V ameriškem senatu padel predlog zakona o zaščiti pravice do splava

Svet 12. Maj 202207:23 > 08:41 0 komentarjev
ZDA senat
PROFIMEDIA

V ameriškem senatu je v sredo vseh 50 republikancev skupaj z demokratom iz Zahodne Virginije glasovalo proti predlogu zakona o zaščiti pravice do prekinitve nosečnosti v ZDA, ki ga je podprlo 49 demokratov. Joe Manchin in dve republikanski senatorki, ki sicer podpirata pravico do splava, so glasovali proti, ker naj bi bile določbe preširoke.

Demokrati skušajo zaščititi pravico do splava v pričakovanju odločitve vrhovnega sodišča ZDA, kjer konservativna večina načrtuje razveljavitev odločitve istega sodišča v primeru Roe proti Wade, ki je leta 1973 Američankam zagotovila pravico do splava po vsem ozemlju ZDA.

Demokratom ne bo uspelo, saj kot kaže nimajo niti navadne večine, kaj šele zadostne večine proti obstrukciji oziroma filibustru. Republikanski senatorki Susan Collins iz Maina in Lisa Murkowski z Aljaske sta bili proti skupaj z demokratom iz Zahodne Virginije zato, ker ni šlo le za uzakonitev odločitve Roe proti Wade, ampak tudi za odpravo številnih zakonov po zveznih državah, ki so tako ali drugače omejevali pravico do splava.

Predlog zakona pa je podprl edini demokrat v senatu, ki javno nasprotuje pravici do splava, to je Bob Casey iz Pensilvanije. Za vodstvo demokratov v kongresu je tovrsten boj z mlini na veter sicer le sredstvo za oživljanje volilne baze pred novembrskimi kongresnimi in drugimi volitvami sredi predsedniškega mandata. Zelo dobro se zavedajo, da jim zakona o zaščiti pravice do splava v sedanji sestavi kongresa ne bo uspelo sprejeti.

Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell pa je medtem sporočil, da so demokrati sestavili najbolj ekstremno zakonodajo, kar je možno. “Kar srh me obliva, da nekdo to sestavi v letu 2022,” je dejal McConnell, ki želi status Američank glede pravice do splava znižati celo pod tistega, ki ga imajo v Iranu ali Afganistanu, kjer je splav dovoljen v primeru zaščite življenja nosečnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!