V Avstriji in Švici od marca skoraj brez ukrepov, v Nemčiji od 20. marca

Koronavirus 16. Feb 202214:51 > 18:52
Avstrija
Lisi Niesner/REUTERS

V Avstriji bodo 5. marca odpravili skoraj vse ukrepe za zajezitev okužb s koronavirusom, so danes sklenili na srečanju avstrijske vlade z glavarji posameznih avstrijskih zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov (Gecko). Na Dunaju so že napovedali svoja, strožja pravila. Tudi v Švici so se odločili za odpravo skoraj vseh ukrepov. Kot je sklenila vlada, bosta do konca marca obvezni le še uporaba mask v javnem prometu in zdravstvenih ustanovah ter izolacija bolnih. Nemški kancler Olaf Scholz pa je sporočil, da bodo v državi do 20. marca odpravili večino omejitvenih ukrepov.

V Avstriji bodo poleg odprave pogoja PCT (preboleli ali cepljeni proti covidu-19 ter negativni test na okužbo z novim koronavirusom), z izjemo v domovih za starejše in bolnišnicah, odpravili tudi uro, do katere se morajo zapreti gostinski lokali. V določenih primerih bo ponekod še naprej obvezna ali priporočena uporaba zaščitne maske tipa FFP2, na spletni strani poroča avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

V Avstriji se tako odpirajo tudi nočni lokali, na javnih prireditvah ne bo več prepovedano uživanje hrane in pijače. V avstrijskih domovih za starejše in bolnišnicah bo pogoj PCT veljal tako za zaposlene kot obiskovalce. Zaščitne maske tipa FFP2 bodo obvezne za območja z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom, kot so domovi za starejše, bolnišnice, javni potniški promet, prodajalne z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ter lekarne, banke in pošte. Za preostale zaprte prostore bo v veljavi priporočilo za zaščito masko tipa FFP2.

Razmišljajo o odpravi brezplačnega testiranja

Pogoj PCT bo veljal tudi za vstop v Avstrijo, izjema so območja z različicami koronavirusa. Za necepljene proti covidu-19 bo dostop do gostinskih lokalov in podobnih storitev v Avstriji mogoč že pred 5. marcem, saj bodo v državi 19. februarja po načrtih odpravili pogoj PC (preboleli ali cepljen proti covidu-19). Vse do 5. marca bodo necepljeni sicer potrebovali veljavno potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom.

Na Dunaju so napovedali, da bo pri njih tudi po 19. februarju v gostinskih lokalih še vedno v veljavi pogoj PC. Ta bo po 5. marcu veljal tudi za dunajske nočne lokale. “Obeti kažejo, da se previdno in premišljeno vrača svoboda, ki nam jo je odvzel virus,” je napoved odprave večine protikoronskih ukrepov pospremil avstrijski kancler Karl Nehammer. Ob tem je pozval, da je treba čas, ki je zdaj na voljo, izkoristiti za spremljanje razvoja pandemije in prenovo strategije testiranja.

“Pandemije še nismo premagali. Virus je še vedno del našega življenja,” je posvaril avstrijski kancler. Podobno je dejal tudi avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein in dodal, da trenutne razmere omogočajo prevetritev vzpostavljenega načina obvladovanja pandemije covida-19. “Ukrepe lahko korak za korakom spremenimo v stanje pripravljenosti. To ne pomeni, da je pandemije že konec. Te napake ne smemo ponoviti,” je dejal minister in s tem spomnil, da je vlada lani poleti razglasila konec pandemije za cepljene.

“Ne morem vam obljubiti, da v prihodnjih mesecih ne bomo potrebovali strožjih ukrepov. To nas je virus že naučil,” je še dejal avstrijski minister za zdravje. Dodal je, da v Avstriji razmišljajo tudi o odpravi brezplačnega testiranja, a bodo to odločitev sprejeli na podlagi ocen strokovnjakov. Kdaj naj bi se to zgodilo, ni omenil. Vsekakor bodo v Avstriji testi na okužbo z novim koronavirusom brezplačni do 31. marca.

“Redno testiranje tistih, ki so brez bolezenskih znakov in cepljeni s poživitvenim odmerkom, ni smiselno in stane veliko denarja,” je še dejal Mückstein. Avstrijski minister za zdravje je še zatrdil, da avstrijska vlada še naprej vztraja pri obveznem cepljenju proti covidu-19. V prihodnjih dneh naj bi sicer ustanovili komisijo, ki se bo ukvarjala z obveznim cepljenjem in bi se lahko odločila tudi za začasno ustavitev obveznega cepljenja proti covidu-19.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 38.256 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nekaj manj kot pred tednom dni, ko so jih potrdili 38.309. Umrlo je še 44 covidnih bolnikov. Na intenzivni terapiji se trenutno zdravi 201 covidni bolnik, kar so trije več kot dan prej. Na običajnih bolnišničnih oddelkih je 14 covidnih bolnikov manj kot dan prej. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno skupno zdravi 2.232 covidnih bolnikov.

Tudi Švica odpravlja skoraj vse omejitve

Podobno kot v Avstriji so se tudi v Švici odločili za odpravo skoraj vseh ukrepov. Kot je sklenila vlada, bosta do konca marca obvezna le še uporaba mask v javnem prometu in zdravstvenih ustanovah ter izolacija bolnih. Od četrtka za vstop v trgovine, restavracije, na kulturne prireditve ter v druge zaprte javne prostore ne bo več potrebno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti, prav tako ne bo treba več nositi maske. Ukinili so tudi priporočilo o delu od doma. Vlada je poleg tega odpravila omejitve glede zasebnih zbiranj, omejitve glede števila udeležencev na dogodkih ter omejitve glede zasedenosti lokalov.

Po oceni švicarskih oblasti se epidemiološke razmere razvijajo v pozitivni smeri, zahvaljujoč visoki stopnji precepljenosti pa je preobremenitev zdravstvenega sistema malo verjetna, čeprav virus v populaciji še vedno kroži. “Za vlado so torej pogoji za hitro normalizacijo javnega življenja in gospodarstva izpolnjeni,” so sporočili po seji vlade. V Švici je sicer po uradnih podatkih cepljenega skoraj 70 odstotkov prebivalstva.

Nemčija je odpravo omejitvenih ukrepov napovedala v več korakih. Zaščitne maske in ohranjanje razdalje naj bi sicer ostale v veljavi. Do odločitve prihaja v luči upadanja števila okužb v državi, ki kaže, da je bil vrh okužb dosežen. “V prihodnost lahko zremo z več samozavesti, kot smo to lahko v zadnjih tednih,” je dejal Scholz po srečanju z voditelji 16 nemških zveznih dežel. Kot je dejal, gre za “prav poseben dan” v pandemiji covida-19. Nemčija je val okužb zaradi različice omikron prestala bolje kot sosednje države. Vrh okužb je bil dosežen, je dejal.

Kot je dejal Scholz na novinarski konferenci, so se dogovorili o tristopenjskem načrtu za postopno odpravo večine omejitev v zvezi s covidom-19, zadnji koraki pa bodo sprejeti 20. marca. V prvem koraku bodo v Nemčiji odpravili omejitve glede zasebnih srečanj ljudi, ki so cepljeni ali so preboleli covid-19. Za necepljene bo še mesec dni veljalo pravilo, da se lahko zunaj svojega gospodinjstva srečajo le z dvema osebama.