V Bolgariji že četrte volitve v dveh letih, v vodstvu stranka bivšega premierja

Svet 02. Okt 202220:03 0 komentarjev
volitve v bolgariji
PROFIMEDIA

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Bolgariji je sodeč po izidih vzporednih volitev največ glasov (25 odstotkov) osvojila desnosredinska stranka GERB nekdanjega premierja Bojka Borisova. Na drugem mestu ji z 19 odstotki sledi stranka Nadaljujemo spremembo (PP) Kirila Petkova, ki je vlado vodil do poletja.

Današnje volitve so bile v Bolgariji že četrte v dveh letih, saj vladajoče koalicije niso bile dovolj stabilne, da bi se obdržale. V parlament v Sofiji naj bi se glede na vzporedne volitve inštituta Alpha Research uvrstilo sedem strank. Največ glasov je sodeč po vzporednih volitvah dobila desnosredinska stranka GERB, ki so ji zmago napovedovale že predvolilne ankete. A kljub visoki podpori volivcev bo težko oblikovala vladajočo koalicijo, saj je politično izolirana. Vse tekmice ji namreč pripisujejo odgovornost za hudo korupcijo med njeno desetletno vladavino.

Sledi stranka Nadaljujemo spremembo (PP), Liberalna Stranka turške manjšine DPS naj bi s 14,4 odstotka podpore postala tretja najmočnejša stranka. Proruski socialisti (BSP) so z 10,2 odstotka glasov zdrsnili na četrto mesto. Evroskeptična in proruska stranka Preporod, ki je bila doslej najmanjša stranka v parlamentu, je osvojila prav toliko, približno 10 odstotkov podpore. Proevropsko zavezništvo Demokratična Bolgarija naj bi glede na izide vzporednih volitev prejelo 7,9 odstotka glasov.

Nekoliko presenetljivo pa je, da je vstop v parlament znova uspel tudi stranki Obstaja takšen narod (ITN), zaradi katere je padla prejšnja vlada. Prejela naj bi 4,2 odstotka glasov, izide vzporednih volitev povzemajo tuje tiskovne agencije. Agencija za raziskavo javnega mnenja Gallup vstop v parlament napoveduje še konservativni proruski stranki Zagon Bolgarije, ki je sicer glede na vzporedne volitve tik nad štiriodstotnim parlamentarnim pragom.

Volitve so potekale, potem ko junija vlada Kirila Petkova ni prestala glasovanja o nezaupnici. Državo je Petkov sedem mesecev vodil v štiričlanski koaliciji, v kateri sta bili med drugim še stranki BSP in Demokratična Bolgarija. Politični analitiki ocenjujejo, da bo v Bolgariji po volitvah tudi tokrat praktično nemogoče oblikovati stabilno vlado, in napovedujejo, da bodo državljani najrevnejše članice EU v začetku prihodnjega leta že petič šli na volišča.

Volilno kampanjo so zasenčile vojna v Ukrajini ter z njo povezani energetska kriza in 17,7-odstotna inflacija. Bolgarska družba je poleg tega po začetku ruske invazije v Ukrajini vse bolj razdeljena na tiste, ki so Rusiji naklonjeni, in tiste, ki ji niso.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!