V bolivijskem parlamentu pretep med koalicijo in opozicijo (VIDEO)

Svet 24. Maj 202316:03
Pretetp v bolivijskem parlamentu
@DiegoxDon/Twitter

Na seji bolivijskega parlamenta so se koalicijski in opozicijski poslanci stepli. Med govorom ministra za upravo, ki je pojasnjeval razloge za zaprtje glavnega opozicijskega voditelja, je opozicija razvila transparente. Te so jim jih skušali iz rok iztrgati koalicijski poslanci, čemur pa je sledil pretep.

V bolivijskem parlamentu je v torek izbruhnil pretep, potem ko so opozicijski poslanci protestno prekinili govor ministra za upravo in se spopadli s koalicijskimi poslanci, ker so ti želeli zagrabiti njihove transparente. Bolivijska opozicija levičarsko vlado obtožuje zapiranja političnih zapornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministru za upravo Eduardu del Castillu je parlament naročil, naj pripravi poročilo o decembrskem zaprtju glavnega opozicijskega voditelja in konservativnega guvernerja bolivijskega departmaja Santa Cruz, Luisa Fernanda Camacha. Med utemeljevanjem zaporne kazni je Castillo opozicijske poslance imenoval za “radikalne in nasilne tatove, ki so prišli bolivijskemu ljudstvu krasti denarnice”.

Med njegovim govorom so opozicijski poslanci začeli razkazovati transparente z napisi, kot so “ni demokracije, če imamo politične zapornike” ter slike ministra s pripisi “minister groze”. Ko so jim želeli koalicijski poslanci transparente odvzeti, je med približno dvajsetimi člani parlamenta izbruhnil pretep, ki je sodeč po posnetkih z družbenih omrežij trajal več minut. Pretep naj bi se na obeh straneh končal brez poškodb.

Poslanski pretep je le eden od nedavnih pokazateljev politične polarizacije v Boliviji. Opozicija namreč trdi, da je v državi okoli 180 političnih zapornikov, ki jih sedanja levičarska vlada obtožuje sodelovanja pri domnevnem poskusu državnega udara proti nekdanjemu predsedniku Evu Moralesu leta 2019.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.