V Franciji kondomi za mlade odslej brezplačni

Svet 01. Jan 202309:44 1 komentar
kondomi
Profimedia

V Franciji so z novim letom kondomi v lekarnah za vse mlajše od 25 let brezplačni. Po prvotnem načrtu je bil ukrep, ki ga je v začetku decembra napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron, namenjen osebam med 18. in 25. letom, a so ga nato razširili zaradi kritik, da zanemarja mladoletnike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poteza, s katero želi francoska vlada zmanjšati število neželenih nosečnosti, sledi predhodni uredbi o brezplačni kontracepciji za ženske, mlajše od 25 let, ki je v veljavo stopila lani.

Stroški za nakup kondomov so v Franciji sicer že prej bili povrnjeni s strani nacionalnega zdravstvenega sistema, če jih je predpisal zdravnik ali babica. Ukrep je namenjen boju proti širjenju aidsa in drugih spolno prenosljivih bolezni.

Glede spolne vzgoje v šolah je francoski predsednik pred slabim mesecem v razpravi z mladimi dejal, da Francija v tem ni tako dobra. “Realnost se zelo, zelo razlikuje od teorije. To je področje, na katerem moramo veliko bolje izobraziti naše učitelje,” je opozoril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje