V Italiji in Grčiji od danes bolj sproščeno: PCT se poslavlja

Koronavirus 01. Maj. 202210:19 > 12:07
Delite:
Grčija
Foto: PROFIMEDIA

Italija z začetkom maja sprošča nekatere protikoronske omejitve. Tako potnikom odslej ne bo treba več predložiti evropskega obrazca za sledenje potnikov dPLF. Sprošča se tudi obveznost nošenja mask in odpravlja potrdilo PCT. Epidemiološke ukrepe je danes sprostila tudi Grčija. Pogoj PCT je odpravljen, ponovno pa bi ga lahko uvedli že septembra.

Vsem, ki potujejo v Italijo, od danes ni več treba izpolniti evropskega obrazca za sledenje potnikov dPLF, kar je bilo v veljavi od maja lani. Še vedno pa morajo potniki ob vstopu v državo predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativen test.

Italija je podaljšala obveznost nošenja mask na vlakih, podzemnih železnicah in avtobusih ter za obiskovalce dogodkov v zaprtih prostorih, kot so kinematografi, gledališča in športne dvorane. Drugod, na primer v restavracijah ali na delovnem mestu, od danes ne velja več obveznost nošenja zaščitnih mask.

Po odpravi izrednih razmer v državi konec marca so v celoti odpravili tudi potrdilo PCT. Obiskovalcem restavracij, barov, kinematografov, koncertov, diskotek ali trgovin tako ne bo več treba pokazati tega potrdila. Potrdilo, ki je bilo doslej obvezno tudi za dostop do delovnega mesta, bo do konca leta potrebno le še za vstop v bolnišnice ali zdravstvene ustanove.

Italija in PCT
Foto : PROFIMEDIA

Tudi Grčija sprostila epidemiološke ukrepe

Tudi Grčija z današnjim dnem ukinja epidemiološke ukrepe, obvezno ostaja le nošenje mask v zaprtih prostorih. Po poročanju grških medijev je mogoče pričakovati, da bodo maske ostale obvezne vsaj do konca meseca. Za vstop v restavracije, kavarne in kulturne ustanove PCT pogoj ni več obvezen. Nošenje mask v gneči na prostem pa ostaja priporočeno.

Vstop v državo je odslej mogoče brez potrdil o cepljenju, negativnem testu ali preboleli okužbi. To pomeni, da je v Grčijo znova mogoče potovati tako kot pred koronavirusom – le s potnim listom ali osebnim dokumentom. Obrazec PLF so grške oblasti ukinile že marca.

Kako bo med poletno turistično sezono? Grški zdravstveni minister Thanos Plevris je pred kratkim napovedal, da bo ukinitev ukrepov trajala od 1. maja do konca avgusta. PCT pogoj bi lahko ponovno vstopil v veljavo s 1. septembrom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar