V Italiji se množi korejski komar, ki je odporen tudi na mraz

Svet 01. Nov 202112:14 0 komentarjev
Komarji vrste Aedes Japonicus
James Gathany, CDC

Toplejši meseci v Italiji so povezani s soncem, morjem in – za marsikoga – komarji. Glede na blage italijanske temperature sezona komarjev običajno traja od pomladi do pozne jeseni. Vendar se lahko to kaj kmalu spremeni.

Raziskovalci so na ravnicah in ob vznožju hribov v regiji na italijanskem severe odkrili odporno tujerodno vrsto komarjev, ki “prenaša nizke temperature in raje biva na gorskih območjih”. Korejski komar, v latinščini imenovan Aedes koreicus, izvira iz vzhodne Azije, na severovzhodu Italije pa so ga prvič odkrili leta 2011. Zdaj se širi proti jugozahodu države.

Študijo o novih invazivnih komarjih v Lombardiji so milanski raziskovalci prvič izvedli poleti 2020. Osredotočili so se na provinci Bergamo in Brescia. Zbrali so 6.000 ličink komarjev, med njimi pa so odkrili približno 50 korejskih komarjev. To potrjuje, da se vrsta širi na severu Italije, menijo raziskovalci. Zaskrbljeni so zaradi morebitne vloge teh komarjev pri prenašanju bolezni na alpskem področju.

Dobro prenaša nizke temperature

Naključen vnos tujerodnih živalskih in rastlinskih vrst se povečuje zaradi podnebnih sprememb ter gibanja blaga in ljudi. Med drugim sta tako v Italijo prišla tigrasti komar, ki izvira iz Azije in je zdaj razširjen po Evropi, in borova želva, ki izvira iz Severne Amerike in se hitro širi po italijanski obali.

“Korejski komar je omejen na Japonsko, severno Kitajsko, Južno Korejo in nekatera območja Rusije. V Italiji so prvič o njem poročali leta 2011 v provinci Belluno, predvsem na nadmorskih višinah in podnebnih razmerah, ki so neprimerne za preživetje večine vrst komarjev”, je za državno televizijo RAI povedala raziskovalka Sara Epis. “Od takrat so se poročanja o pojavljanju v severni Italiji povečala,” pravi. “Poudarjamo, da ta komar za razliko od znanih ‘sester’ iz rodu Aedes, kot je tigrasti komar, zelo dobro prenaša nizke temperature, tako da je že koloniziral veliko hribovito-gorsko območje Benečije in Trentina,” je še povedala Sara Epis.

Kako je komar prišel iz Koreje v Italijo?

Raziskovalec Paolo Gabrielli na vprašanje, kako je komar sploh prišel v Italijo, odgovarja: “Zaradi njegove prisotnosti ob vznožju province Bergamo menimo, da bi lahko prišel iz mednarodnega letališča Orio al Serio.” Vendar pa bi lahko v Bergamo prišel tudi iz drugih območij Italije ali Švice. Za natančnejši odgovor bodo morali opraviti genetske študije.

“Komar se iz prvotnega območja širi v južno in zahodno Italijo,” je za RAI povedal Gabrielli, “verjetno je to povezano z z intenzivnim prevozom blaga in razpoložljivostjo primernih habitatov na drugih območjih.”

Raziskovalci ugotavljajo, da njihovo poročilo še dodatno poudarja potrebo po usklajenih prizadevanjih za spremljanje invazivnih komarjev v Italiji, da bi preprečili širjenje nastajajočih patogenov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!