V izgredih na Kosovu hudo ranjen Srb, Vučić kosovskim Srbom obljubil podporo

Svet 13. Okt 202113:40 > 22:46 1 komentar

Na Kosovu so se danes znova zaostrile razmere. Kosovska policija je na več krajih izvedla preiskave, med drugim v eni od lekarn v Mitrovici. Srbski prebivalci Mitrovice so se podali na ulice, policija pa jih je razganjala. Beograd je mednarodno skupnost pozval k ukrepanju.

Po poročanju portala Kosovo Online je kosovska policija vstopila v eno do lekarn v Mitrovici, v kateri je preverjala carinsko dokumentacijo o nabavi zdravil. Po navedbah prič preiskave potekajo tudi v drugih trgovinah.

Kosovska policija je medtem sporočila, da je v zgodnjih jutranjih urah začela operacijo, katere cilj je preprečevanje kaznivih dejanj, predvsem v okviru boja proti tihotapljenju blaga. Operacija poteka na območju Prištine, Peći ter v severnem in južnem delu Mitrovice. Dodali so, da so zasegli več kosov blaga, ki služi kot dokazni material.

Popoldne so sporočili, da je operacija končana. Pri tem je bilo poškodovanih deset policistov. “Medtem ko je operacija na drugih območjih potekala brez težav, so se v severnem delu Mitrovice organizirano zbrale kriminalne skupine, postavile blokade z vozili, uporabljale plinske jeklenke, šok granate in orožja, da bi ovirale in napadle carinike in policiste, ki so opravljali dolžnost,” je navedla policija. Aretirali so osem ljudi.

Ena oseba hudo ranjena

Na ulicah Mitrovice so se zbrali lokalni prebivalci srbske narodnosti, ki so med drugim poškodovali več avtomobilov. Policija je uporabila solzivec in šok granate, da bi jih razgnala.

Demonstranti so delo onemogočili novinarjem portala KoSSev, ki so danes zjutraj poročali s terena v severnem delu Kosovske Mitrovice. Ker so jih protestniki ovirali, niso mogli spremljati vsega dogajanja.

Danes je bilo napeto tudi v kraju Zvečan, ki leži severno od Mitrovice. Tam je bil ustreljen 36-letni Srb, ki so ga prepeljali v bolnišnico v Mitrovici. Tam so pojasnili, da so ga operirali, njegovo zdravstveno stanje pa je stabilno, navaja srbski N1. Prav tako so sporočili, da je bilo v izgredih poškodovanih deset oseb.

V Beogradu ostri do Kurtija

Direktor srbskega urada za Kosovo Petar Petković je na novinarski konferenci povedal, da je bilo na Kosovu poškodovanih več deset ljudi. Po njegovih besedah je do tega privedlo “divjaštvo kosovskega premierja Albina Kurtija“, ki da je prekršil vsa pravila.

Srbska premierka Ana Brnabić je mednarodno skupnost pozvala k ukrepanju. “Mednarodno skupnost, zvezo Nato in Kfor pozivam, naj hitro ukrepajo in zaustavijo Kurtija. Razmere so več kot dramatične in to je zadnji trenutek, v katerem je jasen odziv za zaustavitev nore politike Prištine neizogiben,” je povedala.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in več srbskih ministrov se je medtem v srbskem kraju Raška, ki leži v bližini meje s Kosovom, sestalo s predstavniki Srbov na Kosovu, poroča RTS.

“Vidim, kakšno je razpoloženje. Karkoli bi vas prosil, vem, da me ne boste poslušali. Seveda bi želel, da ohranimo mir, ker je to bistvenega pomena. Lahko vam rečem zgolj, da bo Beograd z vami,” je na srečanju povedal Vučić. “Če se začne nasilje, vi zaščitite svoje ljudi, mi pa vam bomo stali ob strani,” je še poudaril.

Borrell: Nasilni incidenti se morajo končati

Na dogajanje na Kosovu se je že odzval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. “Nasilni incidenti na severu Kosova se morajo nemudoma končati. Enostranske in nekoordinirane akcije, ki spodkopavajo stabilnost, so nedopustne,” je sporočil prek Twitterja. Kot je dodal, morajo oblasti vse odprte zadeve med Kosovom in Srbijo nasloviti prek dialoga pod okriljem EU.

Iz zveze Nato pa so sporočili, da so v stiku z vsemi pristojnimi institucijami na Kosovu in predstavniki mednarodne skupnosti. “Misija Kfor, ki jo vodi Nato, (…) ostaja popolnoma osredotočena na vsakodnevno izvajanje svojega mandata, da zagotovi varno okolje in svobodo gibanja za vse skupnosti, ki živijo na Kosovu,” so za srbsko tiskovno agencijo Tanjug sporočili s sedeža Nata v Bruslju.

Spomnimo, nedavno je napetosti med Beogradom in Prištino sprožila odločitev Kosova, da spremeni pravila glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami. Kosovo je na mejo s Srbijo poslalo specialne enote policije, Srbija pa je dvignila pripravljenost vojske na območju ob meji. Konec septembra sta strani v pogovorih pod pokroviteljstvom Bruslja dosegli dogovor o umiritvi napetosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje