V Izraelu po tretjini preštetih glasov najboljši Netanjahu: Blizu smo zmagi

Svet 02. Nov 202210:32 0 komentarjev
Benjamin Netanjahu
PROFIMEDIA

V Izraelu je po tretjini preštetih glasov na torkovih splošnih volitvah skladno z volilnimi napovedmi v vodstvu konservativna stranka Likud nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja. Sredinska stranka Ješ Atid trenutnega predsednika vlade Jairja Lapida vztraja na drugem mestu. "Blizu smo veliki zmagi," je danes sporočil Netanjahu.

Po napovedih ima vodja desne konservativne opozicije Benjamin Netanjahu dobre možnosti, da se vrne na čelo izraelske vlade, saj naj bi njegov tabor osvojil tesno večino 62 sedežev v 120-članskem knesetu.

“Blizu smo veliki zmagi,” je Netanjahu danes dejal podpornikom v Jeruzalemu. “Končnih rezultatov še ne poznamo, a če bodo rezultati takšni, kot so pokazali rezultati vzporednih volitev, bom oblikoval nacionalno (desničarsko) vlado,” je dodal nekdanji premier, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelci si po njegovih besedah želijo moči, politične modrosti, odločnosti in vrnitve nacionalnega ponosa.

Sredinska stranka Ješ Atid aktualnega premierja Lapida je po tretjini preštetih glasov še vedno na drugem mestu. Prejšnje volitve so pokazala, da se slika po preštetju vseh glasov lahko spremeni. Neuradni končni izidi volitev naj bi bili sicer znani v četrtek.

Netanjahu, ki je v preteklosti na položaju premierja preživel skupno 15 let, je premiersko mesto junija 2021 prepustil Naftaliju Benetu, ki je skupaj z Lapidom in kopico ideološko izjemno nasprotujočih si strank oblikoval koalicijo 61 poslancev v knesetu.

Leto pozneje je bila ta koalicija po izgubi večine primorana razpustiti parlament in sklicati nove volitve, istočasno pa je vodenje prehodne vlade prevzel dotedanji zunanji minister Lapid. Ta si je v kratkem času, ki ga je preživel na čelu vlade, pridobil priljubljenost, a za nov mandat bi morale dobre izide na volitvah zabeležiti predvsem njegove zavezniške stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!