V javnost ušli podatki o pripravah na smrt kraljice Elizabete II.

Svet 07. Apr 202208:06 > 08:401 komentar
Kraljica Elizabeta II.
Foto: PROFIMEDIA

Član valižanske vlade naj bi "predstavniku javnosti" po elektronski pošti pomotoma poslal občutljive informacije o postopkih v primeru kraljičine smrti. Zaradi dogodka so v Združenem kraljestvu že odprli preiskavo, valižanska vlada pa navaja, da zaupne informacije v tem primeru niso bile razkrite.

Potem ko je valižanska vlada članu javnosti pomotoma razkrila uradne postopke v primeru kraljičine smrti, so v Združenem kraljestvu odprli preiskavo. Kot piše britanski BBC, sta bila članu javnosti razkriti korespondenca in varnostna brošura, ki ima oznako občutljivo. Valižanska vlada sicer pravi, da ob tem ni razkrila nobenih operativnih informacij. Je pa dodala, da podatki ne bi smeli uiti v javnost.

BBC Wales je dostopal do korespondence, iz katere je razvidno, da je visoki državni uradnik septembra 2021 drugemu visokemu uradniku poslal elektronsko pošto, v kateri je izrazil zaskrbljenost, da je neka novičarska spletna stran objavila podrobnosti o postopkih po smrti britanske kraljice Elizabete II. Visoki uradnik je v tem elektronskem sporočilu zapisal, da je objavljena novica temeljila na internih dokumentih, ki niso bili namenjeni javnosti. Drugi visoki uradnik je v odgovoru na to sporočilo zaprosil za pomoč pri oblikovanju varnostnega protokola. Te varnostne smernice so bile označene kot uradno občutljive in jih je uradnik valižanske vlade nato pomotoma poslal članu javnosti po elektronski pošti.

Visoki uslužbenec valižanske vlade Andrew Goodall je v sporočilu za javnost zapisal, da jemljejo vprašanje varnosti informacij in podatkov zelo resno, incident pa preiskujejo kot potencialni varnostni vdor. “Čeprav elektronsko sporočilo ni vsebovalo nobenih operativnih informacij, je bilo označeno kot občutljivo in ga ne bi smeli deliti,” je v izjavi dejal valižanski sekretar Goodall. Dodal je, da vprašanje varnostnih informacij in podatkov jemljejo zelo resno in da dogodek zdaj preiskujejo kot potencialno kršitev varnosti.

Komentari

Vaš komentar