V Litvo iz Belorusije rekordno število migrantov

Svet 28. Jul 202122:48 0 komentarjev
Latvija
Janis Laizans/REUTERS

Litva je zabeležila rekordno število migrantov, ki so v enem dnevu preko meje z Belorusijo nezakonito vstopili na njeno ozemlje. V minulih 24 urah so namreč zaradi nedovoljenega prečkanja meje pridržali kar 171 oseb, je danes sporočila litovska mejna straža.

Skupno število migrantov, ki so jih v tej državi članici EU pridržali letos, je tako preseglo 3000, medtem ko jih je bilo lani vsega 81. Samo ta mesec so našteli že več kot 2000 nezakonitih vstopov.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je EU večkrat zagrozil, da bo v odziv na sankcije proti Minsku prek meje v Evropo spustil migrante in begunce z vojnih območij. Pred tedni je to grožnjo uresničil.

Pri tem je še posebej prizadeta Litva, ki si z Belorusijo deli 680 kilometrov meje. V državo zadnje tedne prihajajo rekordne množice migrantov, predvsem iz Afganistana in Iraka, pa tudi iz Afrike.

Litva je začela na meji postavljati ograjo

V odzivu je Litva nedavno zaostrila svojo azilno zakonodajo ter začela na meji postavljati ograjo. A pri gradnji se zapleta, med drugim zaradi pomanjkanja posebne Natove bodeče žice s kot britvica ostrimi rezili, ki naj bi bila nameščena na vrhu ograje. Z več kot sto kilometri bodeče žice naj bi Litvi zdaj na pomoč priskočila Estonija.

Kot še dodaja, se med Litovci medtem krepi jeza. Prebivalci več krajev v bližini meje so pred dnevi že protestirali zaradi gradnje nastanitvenih objektov za migrante. Pri tem so izbruhnili tudi izgredi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!