Frank-Walter Steinmeier znova izvoljen za predsednika Nemčije

Svet 13. Feb 202208:02 > 16:39 0 komentarjev
Frank-Walter Steinmeier
Michele Tantussi/REUTERS

V Nemčiji so danes potekale volitve predsednika države, ki niso prinesle novega imena na tem položaju. Znova je bil namreč izvoljen nekdanji zunanji minister in sedanji predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki je na tem položaju od leta 2017.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je bil danes pričakovano izvoljen za nov petletni mandat. Na volitvah v posebni volilni skupščini v Berlinu je že v prvem krogu prejel 1045 od 1425 veljavnih glasov.

Rusijo pozval k ohranjanju miru

V svojem govoru po izvolitvi je odgovornost za stopnjevanje konflikta med Zahodom in Rusijo zaradi Ukrajine pripisal Moskvi. Obstaja “nevarnost vojaškega konflikta, vojne na vzhodu Evrope in odgovornost za to nosi Rusija”, je dejal.

Obenem je ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil, naj se pridruži evropski skupnosti miru. “Pozivam predsednika Putina: Sprostite zanko okrog vratu Ukrajine in skupaj z nami poiščite pot, kako obvarovati mir v Evropi,” je dejal. Kot je še menil, Putin ne sme narediti napake, da bi podcenjeval moč demokracije.

Frank-Walter Steinmeier
Hannibal Hanschke/REUTERS

Steinmeierja podprle vse tri stranke vladajoče koalicije

Steinmeier je nastopil kot kandidat vladajoče koalicije, ki jo sestavljajo socialdemokrati (SPD), liberalci (FDP) in Zeleni. Prejel je tudi podporo najmočnejše opozicijske sile, konservativne unije CDU in CSU. Trenutni mandat se mu izteče 18. marca, sicer pa je že maja lani oznanil, da se bo potegoval za še en mandat.

Za kandidata Levice Gerharda Traberta je glasovalo 96 volilnih upravičencev, za kandidata AfD (Alternativa za Nemčijo) Maxa Otteja 140, za kandidatko FW (zunajparlamentarni Svobodni volivci) Stefanie Gebauerpa 58. 86 volivcev se je glasovanja vzdržalo, 12 glasov pa je bilo neveljavnih.

Volitve v volilni skupščini, ki se sestane le v ta namen, so se začele ob 12. uri. Skupščino sestavljajo vsi poslanci bundestaga, ki jih je v tokratnem sklicu 736, in enako število predstavnikov 16 zveznih dežel.

Frank-Walter Steinmeier
John Macdougall/Pool/REUTERS

Kljub začetnim negotovostim so Steinmeierja javno podprle vse tri stranke vladajoče koalicije – socialdemokrati (SPD), liberalci (FDP) in Zeleni – in tudi najmočnejša opozicijska sila, konservativna unija CDU in CSU.

Med delegati tudi Merkel

Nemški predsednik – čeprav na papirju prvi v državi – ima relativno malo politične moči in omejena pooblastila. Njegova vloga je predvsem protokolarna v smislu uradnega predstavljanja države.

Med delegati, ki jih v volilno skupščino imenujejo zvezne dežele, bo tudi nekdanja kanclerka Angela Merkel, ki se, odkar je vodenje vlade prepustila Olafu Scholzu (SPD), zelo redko pojavlja v javnosti.

Frank-Walter Steinmeier, Olaf Scholz
Michael Sohn/Pool/REUTERS

Pri Nemcih dokaj priljubljen, a poznavalci mu očitajo “brezbarvnost”

Danes 66-letni Steinmeier je sicer svojo bogato politično kariero na zvezni ravni začel pred več kot dvema desetletjema v času nekdanjega “rdečega” kanclerja Gerharda Schröderja. V letih 1999-2005 je bil vodja njegovega kabineta, nato pa do leta 2009 nemški zunanji minister. Ta položaj je nato zasedal tudi v letih 2013-2017 v času Merklove. Po volitvah leta 2009 je moral kot kanclerski kandidat SPD priznati premoč Merklovi, nakar je naslednja štiri leta vodil poslansko skupino SPD v bundestagu.

Medtem ko je pri “navadnih” Nemcih Steinmeier precej priljubljen, mu poznavalci očitajo predvsem to, da je kot predsednik preveč brezbarven, da ne daje dovolj impulzov in da v petih letih ni imel niti enega res velikega govora.

Nemčija je imela v svoji povojni zgodovini poleg Steinmeierja le še dva socialdemokratska predsednika – Gustava Heinemanna (1969-1974) in Johannesa Raua (1999-2004). Šest jih je prihajalo iz CDU, dva iz FDP, medtem ko je bil Steinmeierjev predhodnik Joachim Gauck nestrankarski.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!