V protikorupcijski akciji nova pridržanja v Zagrebu

Svet 01. Jul 202109:10 > 12:14 0 komentarjev
Hrvaška policija
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na Hrvaškem se nadaljuje protikorupcijska akcija policije in USKOK. Policija je tudi danes prijela najmanj deset oseb, od tega osem podjetnikov in dva zaposlena na občini Zagreb.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (USKOK) po informacijah hrvaškega N1 nadaljuje preiskovanje kaznivih dejanj, ki naj bi se dogajala v času prejšnje zagrebške mestne uprave, in sicer konec lanskega in na začetku letošnjega leta.

Po poročanju hrvaškega N1 je policija tudi danes pridržala najmanj deset ljudi, od tega osem podjetnikov in dva mestna uradnika. Kot so neuradno izvedeli na N1, obstaja sum, da so zagrebški mestni uslužbenci od podjetnikov jemali podkupnine za pridobitev različnih poslov z mestom. Med pridržanimi naj bi bil Zdravo Čabraja, član mestnega sveta odbora Stranke dela in solidarnosti Bandić Milan 365 in zagrebški gradbeniški podjetnik Ivan Papić, ki je znan tudi kot soprog nekdanje hrvaške miss športa Stefany Hohnjec.

Tudi v sredo so prijeli več nekdanjih sodelavcev pokojnega zagrebškega župana Milana Bandića, proti kateremu je potekalo več sojenj in preiskav zaradi suma korupcije in zlorabe položaja. Najbolj odmeva ime glavnega direktorja hrvaške radiotelevizije (HRT) Kazimirja Bačića, ki naj bi Bandiću prenesel podkupnino podjetnika Milana Lončarića, ki je želel legalizirati gradnjo stanovanjsko-poslovnega kompleksa na območju nekdanje tovarne žarnic Tež. Lončarić naj bi Bačiću kot povratno uslugo dal stanovanje v središču Zagreba.

Tajno snemanje pogovorov Bačića in Bandića

Preiskovalci naj bi pridobili dokaze med tajnim snemanjem pogovorov Bačića in Bandića v županovem službenem avtomobilu. Jutarnji list tudi poroča, da imata Bačić in njegova soproga pet stanovanj, tri hiše, apartma v Selcih in poslovni prostor v Dubrovniku. Sredine aretacije so zajele še dve drugi področji. Eno je povezano z domnevno korupcijo pri oddajanju javnih površin, predvsem za stojnice, med znanim zagrebškim novoletnim sejmom. Zaradi suma podkupovanja so med drugim prijeli dva nekdanja Bandićeva voznika, dva zaposlena v strokovnih službah mestne uprave ter podjetnika Denisa Mohenskega, ki je znan pod vzdevkom “Kralj adventa”. Mohenski naj bi od mesta dobil vrsto stojnic za novoletni sejem, ki jih je potem oddajal v podnajem.

Med drugim je za najem stojnice Mohenskemu leta 2019 plačal tudi predsednik skrajno desne stranke Domovinsko gibanje in saborski poslanec Miroslav Škoro, ki je v sredo novinarjem povedal, da je takrat tudi opozoril na spornost modela najema stojnic. V sredo so prijeli tudi tesno Bandićevo sodelavko in nekdanjo hrvaško ministrico za zdravje, 81-letno Ano Stavljenić Rukavina, ki je bila tudi podpredsednica zagrebške skupščine in predsednica upravnega sveta otroške bolnišnice Srebrnjak. Preiskovalci jo sumijo zlorabe položaja pri izbiri novega ravnatelja pediatrične bolnišnice, potem ko naj bi leta 2019 nezakonito odstavili nekdanjega ravnatelja Bora Nogala.

Ta je tudi v sredo za hrvaške medije ponovil, da je v ozadju njegove odpovedi verjetno želja za prevzem nadzora nad 58 milijonov evrov vrednim projektom gradnje in opremljanja novega oddelka otroške bolnišnice, za katerega so dobili denar iz skladov EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!