V Evropi druga smrtna žrtev opičjih koz

Svet 30. Jul 202214:26 > 14:37
Delite:
opičje koze
Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Španija poroča o drugi smrtni žrtvi opičjih koz, potem ko je ta bolezen prvo življenje v tej državi terjala v petek. Umrla sta mlada moška, več epidemioloških informacij pa bodo zbrali v posebni preiskavi. To sta za zdaj edina primera smrti zaradi opičjih koz v Evropi. WHO v Evropi ob nadaljnjem širjenju bolezni pričakuje še več smrtnih primerov.

Španija je v petek poročala o prvem zabeleženem primeru smrti zaradi opičjih koz v Evropi. Tega so zabeležili v severovzhodni regiji Valencia, in sicer je okužba vodila do encefalitisa oz. vnetja možganov. Več podrobnosti o drugi smrti zaenkrat ni znanih.

Na stari celini je prav Španija tista država, ki jo je bolezen doslej najhuje prizadela; zabeležili so 4.298 primerov.

V petek je o prvi smrtni žrtvi, okuženi z opičjimi kozami, poročala tudi Brazilija. Pred tem je bolezen terjala življenja le v Afriki, od koder virus izhaja in kjer so ga leta 1970 prvič zaznali. Brazilske oblasti so sicer navedle, da je imel preminuli pacient tudi druge resne zdravstvene težave.

Evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes opozoril, da je mogoče na stari celini ob širjenju bolezni pričakovati nove smrtne žrtve. Predstavnica WHO Europe Catherine Smallwood je pozvala k hitri prekinitvi širjenja bolezni in zaustavitvi izbruha.

Obenem je sicer dodala, da bolezen večinoma izgine brez potrebe po zdravljenju. A v določenih primerih lahko pripelje tudi do hujših zapletov in smrti: “Običajno pacienti bolnišnično oskrbo potrebujejo zaradi lajšanja bolečin, sekundarnih okužb in, v manjšem številu primerov, potrebe po naslavljanju življenjsko ogrožajočih zapletov, kot je encefalitis.”

Zunaj Afrike so po navedbah WHO države od začetka maja doslej zabeležile več kot 18.000 primerov opičjih koz, večino v Evropi. Prejšnji teden je WHO izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar