V Španiji rekordnih 38 stopinj, pri naših sosedih razcvet pridelave manga

Svet 03. Okt 202306:02 0 komentarjev
Ob morju v Španiji med jesendko vročino
PROFIMEDIA

Po Evropi še vedno padajo temperaturni rekordi. V Španiji so v ponedeljek namerili kar 38 stopinj Celzija in s tem krepko presegli dosedanji rekord. Samo v nedeljo je na Pirenejskem polotoku padlo skoraj 100 lokalnih temperaturnih rekordov, v več državah pa te dni sporočajo, da so izmerili najtoplejši september v zgodovini meritev. Zaradi vse bolj toplega podnebja, ki je posledica človeških vplivov, v Italiji uspeva vse več tropskega sadja, italijansko vino pa vsebuje več alkohola.

Sončna in zelo topla jesen po Evropi ruši temperaturne rekorde tudi v prvih dneh oktobra. V mestu Montoro v notranjosti Španije so v ponedeljek namerili kar 38,2 stopinje Celzija, kar je nova najvišja oktobrska temperatura v tej državi. Kot piše tiskovna agencija Reuters, je današnji rekord preteklega potolkel za 0,7 stopinje Celzija.

Vroče je bilo tudi drugod po Španiji. Po podatkih tamkajšnje meteorološke agencije so najvišje dnevne temperature na okoli 40 odstotkih meteoroloških postaj presegle 32 stopinj Celzija. Nadpovprečno vroča je bila na Pirenejskem polotoku tudi nedelja. Temperature so bile od običajnih za ta del leta višje za od 7 do 14 stopinj, padlo pa je tudi skoraj 100 lokalnih temperaturnih rekordov, je za Reuters ocenil predstavnik španske meteorološke agencije Ruben del Campo.

Najtoplejši v zgodovini je bil v marsikateri evropski državi tudi pretekli mesec. Francoski meteorologi so za britanski Guardian povedali, da je bila povprečna mesečna temperatura za 3,5 stopinje Celzija višja od tistih iz obdobja med letoma 1991 in 2020. V nekaterih pokrajinah je ta razlika znašala celo šest stopinj, Francija pa je z izmerjenimi 38,8 stopinje dobila tudi nov septembrski rekord.

Sončno in toplo vreme nas je v septembru spremljalo tudi v Sloveniji, kjer pa rekord ne bo padel. Kot je pred dnevi za N1 ocenil meteorolog z Agencije RS za okolje Brane Gregorčič, bo letošnji september drugi najtoplejši v zgodovini meritev. Najtoplejši tako ostaja september 2011, ko je povprečna najvišja dnevna temperatura znašala 26,4 stopinje Celzija.

O najtoplejšem septembru v zgodovini meritev poročajo tudi iz Avstrije, Švice, Belgije, Nemčije in Poljske. Temperature so bile v teh državah od dolgoletnih povprečij višje za od 3 do 4 stopinje Celzija.

Zaradi toplejšega podnebja v Italiji razcvet pridelave manga

Vse toplejše podnebje spreminja tudi evropsko kmetijstvo. V Italiji tako v zadnjih letih pridelajo vse več tropskega sadja, ki ga gojijo predvsem na jugu države. Po podatkih kmetijskega združenja Coldiretti nasadi manga letos pokrivajo že 1.200 hektarjev. Še leta 2019 so to sadje gojili na 500 hektarjih, leta 2004 pa le na 10.

Trgate v Italiji
PROFIMEDIA

Paradižniki odlično uspevajo že v Padski nižini

V združenju opažajo tudi geografsko selitev nekaterih tipičnih mediteranskih pridelkov vse bolj na sever. Paradižniki tako odlično uspevajo že v Padski nižini, grozdje na nadmorski višini 1.200 metrov, kmetje pa oljčnike postavljajo tudi na osončene lege pod Alpami. Spremembe pri Coldirettiju opažajo tudi v vinarstvu. Trgatev se v zadnjih letih začenja mesec dni bolj zgodaj, v italijanskih vinogradih pa raste slajše grozdje. Zaradi tega je vino v 30 letih postalo močnejše za en odstotek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!