V Srbiji sprejeli zakona, ki bi odprla pot dodatnemu nadzoru države nad mediji

Svet 26. Okt 202321:20 0 komentarjev
Srbski predsednik Aleksandar Vučić.
Srbski predsednik Aleksandar Vučić. (Foto: PROFIMEDIA)

Srbska skupščina je kljub nasprotovanju strokovnih združenj in opozorilom EU danes sprejela sporna medijska zakona, ki bi lahko odprla pot okrepljenemu nadzoru države nad mediji. Sporno je predvsem določilo, da je lastnik medija lahko gospodarska družba, ki jo je ustanovila država. Tako bo država prek Telekoma Srbije lahko postala lastnik medijev.

Zakon o elektronskih medijih ter zakon o javnem obveščanju in medijih je parlament, v katerem ima večina vladajoča Srbska napredna stranka, sprejel z veliko večino.

Po oceni strokovnih združenj in dela opozicije so s sprejemom zakonov uzakonili vlogo, ki jo ima država v medijih že sedaj preko Telekoma Srbije, v okviru katerega med drugim delujejo operator kabelske televizije, interneta in telefonije Supernova, športna televizija Arena ter informativna televizija Euronews Serbia, poroča mreža Radio Slobodna Evropa (RSE).

V Neodvisnem združenju novinarjev Srbije (NUNS) so v sredo opozorili, da to odpira možnost nadaljnje širitve Telekoma. “To bo okrepilo neenakopraven položaj vseh igralcev na terenu,” je za RSE ocenila generalna sekretarka združenja Tamara Filipović.

Predsednik Zveze neodvisnih elektronskih medijev (ANEM) Saša Mirković pa je za RSE dejal, da bo vrnitev države v lastniško strukturo medijev v domeni telekomunikacij vnesla “šum, dilemo in zaskrbljenost nad tem, kako se bo to izvajalo v praksi”.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić (Foto: PROFIMEDIA)

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Ana Pisonero je v sredo za N1 Beograd izpostavila, da EU prav na področju lastništva medijev s strani državnih podjetij pričakuje napredek, da bi zagotovili pošteno konkurenco in zaščitili medijski pluralizem.

Poudarila je, da EU od srbskih oblasti pričakuje otipljive rezultate na prednostnih področjih, kot je svoboda medijev.

Vladna koalicija vztraja, da sta oba zakona v skladu z medijsko strategijo, pri kateri vztraja EU. Minister za informiranje in telekomunikacije Mihailo Jovanović je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug v sredo med razpravo v parlamentu dejal, da so s ciljem zagotovitve konkurence po najvišjih standardih sprejeli dopolnilo, v skladu s katerim Telekom Srbija ne bo mogel dobiti državne pomoči, če se bo ukvarjal z mediji.

Srbske televizije z nacionalnim dosegom so v zadnjem mesecu in pol skoraj 40 odstotkov časa v svojih osrednjih informativnih oddajah namenile srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, je pokazala raziskava srbskega urada za družbene raziskave (Birodi). Vse z izjemo N1 Beograd so o Vučiću in srbski vladi večinoma poročale pozitivno. Birodi je spremljal osrednja poročila v obdobju od 1. septembra do 15. oktobra.

Od analiziranih 50 ur, 21 minut in 24 sekund programa je 39 odstotkov časa oziroma skoraj 20 ur zavzel Vučić. Na drugem mestu je bila s 17 odstotkov oziroma skoraj osem ur in pol časa srbska vlada, ki jo vodi Ana Brnabić. Televizije z nacionalno frekvenco so o Vučiću v osrednjih informativnih oddajah 88 odstotkov časa poročale pozitivno, medtem ko so o vladi pozitivno poročale 76,6 odstotka časa. O levi in desni opoziciji so večinoma poročale negativno ali nevtralno.

Izjema med televizijami glede poročanja o Vučiću je kabelska televizija N1. V informativnih oddajah te televizije so o srbskem predsedniku 47,7 odstotka časa poročali negativno, v 40,8 odstotka pa nevtralno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!