V strelskem obračunu v Srbiji ubit prebežnik, hudo ranjena tudi najstnica

Svet 02. Jul 202218:06 > 19:12
Srbija
N1

Skupini prebežnikov sta na srbski strani območja blizu srbsko-madžarske meje obračunali s strelnim orožjem. Ubit je bil en človek, vsaj sedem pa je bilo ranjenih. Za življenje se bori 16-letno dekle. Kaj je sprožilo incident, uradno ni znano.

V današnjem strelskem obračunu med skupinama prebežnikov v Srbiji blizu madžarske meje je bil ubit en prebežnik , še najmanj sedem drugih, med njimi najstnica, pa je bilo ranjenih, je poročala srbska državna televizija RTS. Poškodbe 16-letnega dekla so tako hude, da je ogroženo njeno življenje. Uporabljeno naj bi bilo avtomatsko orožje, na območju pa je že od jutra veliko pripadnikov policije.

Srbski državljani v incident niso bili niti vpleteni niti jih ta ni ogrožal, so sporočili s policije.

Incident se je zgodil v gozdu na obrobju Subotice (naselje Makova sedmica), približno 160 kilometrov severno od Beograda. Vse ranjence so prepeljali v bolnišnico v Subotici, poroča RTS. Na policijsko postajo v Subotici so sicer na zaslišanje privedli več oseb, da bi razjasnili okoliščine incidenta, piše srbski N1, ki se sklicuje na obvestilo policije.

Policija, ki dogodka ni takoj komentirala, je preprečila dostop do gozda, kjer se je zgodil incident, le približno kilometer od madžarske meje. Na prizorišče so prišli tudi notranji minister Aleksandar Vulin in pripadniki specialne protiteroristične enote, pišejo srbski mediji.

Poškodovani prebežniki so stari med 20 in 30 let in nimajo dokumentov, je povedal župan Subotice Stevan Bakić. Lokalni mediji so poročali tudi, da je do streljanja prišlo med afganistanskimi in pakistanskimi prebežniki, najverjetneje zaradi spora glede tega, kdo jih bo pretihotapil čez mejo iz Srbije na Madžarsko.

Srbija leži na balkanski begunski poti, po kateri ljudje, ki bežijo pred vojno in revščino na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Afriki, pogosto prihajajo v Zahodno Evropo. Čeprav ta pot ni več tako prometna, kot je bila leta 2015, jo vsako leto še vedno prečka več deset tisoč ljudi. Kot še navaja srbski N1, se je oboroženi spopad, v katerega so bili vpleteni prebežniki, prav tako zgodil pred približno desetimi dnevi v sprejemnem centru Šikar pri Somborju, ki leži jugozahodno od Subotice. Po informacijah iz zanesljivih virov so med seboj obračunali prebežniki, vpleteni v tihotapsko verigo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.