V tekmo za predsednika ZDA tudi edini temnopolti republikanski senator

Svet 19. Maj 202320:48 0 komentarjev
Tim Scott
REUTERS/Brian Snyder

Republikanski zvezni senator iz Južne Karoline Tim Scott je uradno sprožil svojo kampanjo za predsednika ZDA. Pridružil se je naraščajočemu naboru republikancev, ki v senci bivšega predsednika Donalda Trumpa upajo na osvojitev strankarske nominacije. 57-letni potomec sužnjev z ameriškega juga namerava nastopiti z optimizmom.

Republikanski zvezni senator Tim Scott ne kritizira Donalda Trumpa, saj je vizija njegove predsedniške kampanje usmerjena v optimistično prihodnost in je nasprotje kampanji vodilnega kandidata republikancev Trumpa, ki temelji na pogrevanju lažnih trditev o volilnih prevarah leta 2020 in napovedih maščevanja političnim nasprotnikom.

Edini temnopolti republikanec v senatu je svojo politično identiteto utemeljil na dedkovem delu na bombažnih poljih na ameriškem jugu. Scott zavrača prepričanje, da rasizem še vedno ostaja močna sila v družbi in svojo kariero predstavlja kot uresničitev sanj, ki so možne le v Ameriki.

Scott se je pridružil nekdanji guvernerki Južne Karoline Nikki Haley, nekdanjemu guvernerju Arkansasa Asi Hutchinsonu in podjetniku Viveku Ramaswamyju, ki so poleg Trumpa doslej naznanili kandidaturo. Prihodnji teden naj bi to storil še guverner Floride Ron DeSantis, ki v anketah najmanj zaostaja za Trumpom.

Scott namerava voditi optimistično kampanjo, kar pa ne pomeni, da ne bo napadal sedanje vlade demokrata Joeja Bidna. “Če bi želeli načrt za uničenje Amerike, bi še naprej delali točno to, kar je Biden zadnji dve leti dovolil skrajni levici, da počne z našo državo,” je dejal pred dnevi.

Scott meni, da Biden in skrajna levica ameriškim belim otrokom razlagata, da so zatiralci, temnopoltim pa, da so obsojeni na neuspeh. Poudarja, da je najbolj konservativen kandidat med republikanci in da se večinoma strinja tudi s Trumpovo politično agendo, kot so postavitev zidu na meji z Mehiko, nižji davki in nižja proračunska poraba.

ZDA želi volivcem prikazati kot državo priložnosti in upanja, ne pa zatiranja, in je prepričan, da lahko v njej uspe vsak, ki to želi. Pri tem izpostavlja osebno zgodbo sina matere samohranilke, ki se je ne glede na barvo svoje kože prebil do položaja v zveznem senatu iz južnjaške države na listi republikancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!