V Ukrajini z zakonom nad vpliv oligarhov

Svet 23. Sep 202117:45 0 komentarjev
Ukrajina
Ruslan Kaniuka/REUTERS

Ukrajinski parlament je sprejel zakon za omejitev vpliva oligarhov. Namen zakona je preprečiti tveganja za nacionalno varnost, povezana s pretiranim vplivom tajkunov, ki jim med drugim prepoveduje financiranje političnih strank ter sodelovanje v postopkih privatizacije.

Zakon je parlament sprejel dan po poskusu atentata na svetovalca predsednika države Volodimirja Zelenskega, ta napad pa bi po navedbah oblasti v Kijevu lahko bil povezan s prizadevanji za omejitev moči oligarhov in sprejemom zakona.

Tega je v začetku leta predlagal predsednik Zelenski, ki je napovedal kampanjo za omejevanje vpliva bogatih poslovnežev v državi in jih obtožil, da imajo prevelik nadzor nad gospodarstvom. Tistim, ki jih bo svet za nacionalno varnost označil za oligarhe, bo skladno z zakonom odslej prepovedano financiranje političnih strank in sodelovanje pri privatizaciji velikih podjetij.

Volodimir Zelenski
David ‘Dee’ Delgado/REUTERS

Po besedah pravosodnega ministra se zakon nanaša predvsem na peščico Ukrajincev, katerih bogastvo je ocenjeno na več kot milijardo ameriških dolarjev. Med njimi sta najbogatejši človek v državi Renat Ahmetov, pa tudi nekdanji predsednik države Petro Porošenko.

Spodleteli atentat

V sredo je bil glavni svetovalec ukrajinskega predsednika Sergej Šefir tarča poskusa atentata. V njegov avtomobil je bilo izstreljenih najmanj deset nabojev, ki so hudo ranili voznika. Motiv za napad ni znan, ukrajinska policija pa je v sredo sporočila, da se pri preiskavi napada osredotoča na možnost političnega ozadja, vključno s poskusom destabilizacije države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!