Erdogan: Med Netanjahujem in Hitlerjem ni nobene razlike

Svet 27. Dec 202307:51 > 18:37 3 komentarji
Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelsko obstreljevanje Gaze je v zadnjih 24 urah zahtevalo najmanj 241 življenj. Palestinski predsednik Mahmud Abas je dejal, da gre za hude zločine nad njegovim ljudstvom. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je danes izraelskega predsednika Benjamina Netanjahuja primerjal z Adolfom Hitlerjem. Netanjahu je odvrnil, da je turški predsednik zadnji, ki lahko Izraelu pridiga o morali.

V Gazi je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 241 ljudi, še 382 pa je bilo ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi je ocenil, da se bo vojna nadaljevala še več mesecev, palestinski predsednik Mahmud Abas pa je dejal, da gre za hude zločine nad njegovim ljudstvom.

Zaskrbljenost zaradi naraščajoče humanitarne krize na obleganem ozemlju Gaze v zadnjem času spodbuja številne pozive k ustavitvi spopadov, kljub temu pa izraelski voditelji obljubljajo, da bodo nadaljevali ofenzivo, dokler palestinsko gibanje Hamas ne bo uničeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska trdi, da je v torek zadela več kot 100 ciljev v Gazi, njen poveljnik Herzi Halevi pa je sporočil, da “vojne ne bo mogoče hitro končati”. Izrael naj bi se pripravljal tudi na intenzivnejše kopenske operacije v palestinski enklavi, poroča britanski BBC.

Halevi je med drugim dejal, da se bo vojna nadaljevala še več mesecev, da bi zagotovili, da se “dosežki Izraela ohranijo za dolgo časa”. “Pri temeljitem uničenju teroristične organizacije ni bližnjic, razen vztrajnosti in odločnosti v boju. Čarobnih rešitev ni,” je dejal.

– V domnevnem izraelskem napadu na območje blizu bolnišnice Al Amal v Han Junisu na jugu Gaze naj bi danes umrlo več ljudi. Po navedbah tiskovnega predstavnika palestinskih zdravstvenih oblasti v enklavi je bilo ubitih 20, ranjenih pa več deset. Izraelska vojska je medtem sporočila, da poročila o napadu preiskuje. O žrtvah napada je poleg zdravstvenih oblasti v enklavi poročal tudi palestinski Rdeči polmesec. “Na desetine umorjenih in ranjenih v bombardiranju stanovanjske stavbe pred bolnišnico Al Amal,” je na omrežju X zapisala organizacija, ki upravlja bolnišnico.

Abas: Gre za nekaj hujšega od katastrofe

Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je v torek dejal, da je ta vojna hud zločin proti njegovemu ljudstvu, da gre za nekaj hujšega od katastrofe in za vojno, katere cilj je zgolj popolno uničenje. Ob tem je obtožil Washington, da z oviranjem postopkov v ZN, kjer so ZDA blokirale več resolucij Varnostnega sveta, še poslabšuje situacijo.

V svojem prvem intervjuju od začetka vojne je Abas v pogovoru z egiptovskim novinarjem opozoril tudi na stanje na okupiranem Zahodnem bregu. Dejal je, da je to območje postalo neprepoznavno in da bi lahko tudi tam vsak trenutek prišlo do eskalacije razmer.

“Apostoli demokracije” povsem odpovedali

“V čem se Netanjahu razlikuje od Hitlerja,” je na podelitvi znanstvenih nagrad v Ankari zbrane retorično vprašal Recep Tayyip Erdogan. Po njegovih besedah izraelska ofenziva na območju Gaze ni nič manj od tistega, kar so pod Hitlerjem počeli nacisti, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Ob tem je Erdogan ocenil, da so institucije – med drugim Varnostni svet Združenih narodov, EU, novinarske organizacije in univerze, ki sicer služijo kot “apostoli demokracije” – spričo izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Kot je še dejal, se akademiki po vsem svetu, ki imajo pogum obsoditi dejanja Izraela, soočajo z enakim pritiskom in grožnjami kot do nacizma kritični akademiki pred 80 leti. Pri tem je omenil akademike v ZDA in drugod, ki naj bi jih dopustili ali obsodili, ker so se zavzeli za Palestince. Dodal je, da so vrata turških univerz za te akademike in znanstvenike odprta.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Brendan McDermid/REUTERS)

Turški predsednik je od začetka spopadov med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra že večkrat kritiziral zahodne države zaradi podpore Izraelu in Netanjahuju. V začetku meseca se je med drugim zavzel za sojenje izraelskemu premierju za vojne zločine.

Netanjahu je v odzivu na izjave Erdogana dejal, da je turški predsednik zadnji, ki lahko Izraelu pridiga o morali. “Erdogan, ki izvaja genocid nad Kurdi in je svetovni rekorder po zapiranju novinarjev, ki nasprotujejo njegovi vladavini, je zadnji, ki nam lahko pridiga o morali,” je dejal.

Po njegovi oceni je izraelska vojska najbolj moralna vojska na svetu, ki se bori proti “najbolj odvratni in kruti teroristični organizaciji na svetu”. Pri tem je imel v mislih Hamas in Islamsko državo, skupini, ki sta po njegovih besedah zagrešili zločine proti človeštvu, navaja izraelski časnik Times of Israel.

Na besede Erdogana se je odzval tudi opozicijski voditelj in minister brez portfelja v Netanjahujevi krizni vladi Beni Ganc. Kot je dejal, gre pri izjavah turškega predsednika za izkrivljanje resničnosti in zaničevanje spomina na holokavst. Ob tem je poudaril, da je uničenje Hamasa eksistenčna nujnost in moralni imperativ Izraela.

Skupno število žrtev že blizu 21.000

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo ponoči v izraelskem zračnem napadu na begunsko taborišče Nur Šams na Zahodnem bregu ubitih šest Palestincev. Po podatkih ministrstva so izraelske sile in naseljenci na Zahodnem bregu od začetka vojne 7. oktobra ubili več kot 300 ljudi, poroča AFP.

Skupno število žrtev izraelskih napadov v Gazi je medtem skoraj doseglo 21.000 – večinoma gre za ženske in otroke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje