V ZDA z vsaj enim odmerkom cepili 70 odstotkov odraslih

Koronavirus 03. Avg 202107:50 > 08:58
Delite:
New York
Foto: Andrew Kelly/REUTERS

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so v ZDA do ponedeljka z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 70 odstotkov odraslega prebivalstva. To je bil sicer cilj, ki si ga je predsednik ZDA Joe Biden zadal do 4. julija, a zaradi širjenja bolj nalezljive različice delta ni več zadosten.

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo 35,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 614.000. CDC poroča, da je do petka prejšnjega tedna sedemdnevno povprečje novih okužb na dan naraslo na 72.790, kar je več kot lani poleti, ko v ZDA še ni bilo cepiva.

Pretekli teden so vsako tretjo novo okužbo potrdili v Teksasu in na Floridi. Vodja boja proti novemu koronavirusu v Beli hiši Jeff Zientis je dejal, da 17 odstotkov novih primerov prihaja iz le sedmih zveznih držav, kjer je stopnja precepljenosti nizka.

Sedemdnevno povprečje hospitalizacij je naraslo na 6.200 na dan, kar je 41 odstotkov več od tedna prej. Povprečje smrti pa je naraslo za 25 odstotkov na 300 na dan, kar je sicer bistveno manj kot lani poleti, ko je umrlo tudi 1.100 covidnih bolnikov na dan.

Direktorica CDC Rochelle Walensky je v ponedeljek poudarila, da je največ okužb v ZDA med necepljenimi. Čeprav se lahko okužijo tudi cepljeni, pa imajo potem šibke simptome in ne umirajo. Med cepljenimi, ki so se okužili, je republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham. “Zelo sem vesel, da sem se cepil, ker bi imel zagotovo hujše simptome, kot jih imam sedaj,” je dejal 66-letni senator.

ZDA
Foto : David ‘Dee’ Delgado/REUTERS

Uvajanje omejitev

Biden in zdravstveni strokovnjaki še naprej pozivajo prebivalce ZDA, naj se cepijo, po državah pa sprejemajo številne druge varnostne ukrepe. Newyorški guverner Andrew Cuomo je ukazal vsem delavcem v državnem javnem prometu obvezno cepljenje. Tudi v Louisiani, ki ima eno najnižjih stopenj cepljenj v ZDA in kjer se okužbe hitro širijo, so ukazali nošenje mask v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno s šolami.

Obvezne maske v zaprtih javnih prostorih so uvedli tudi v Los Angelesu, v ponedeljek še v San Franciscu in šestih drugih mestih zaliva San Francisco. Denver zahteva cepljenje od policistov, gasilcev in drugih javnih delavcev, maske v zaprtih prostorih uvajajo v Minnesoti in drugod.

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis, kjer je v dveh mesecih število hospitalizacij naraslo z 2.000 na 10.000, kar 96 odstotkov hospitaliziranih pa ni cepljenih, je v ponedeljek posvaril svoje privržence, da “prihajajo, da jim vzamejo svobodo”, in spet zavrnil zahteve po maskah ali cepljenju.

Komentari

Vaš komentar