Voditelji EU in Aseana na vrhu ob 45-letnici diplomatskih odnosov

Svet 14. Dec 202207:14 0 komentarjev
eu, evropska unija
Foto: PROFIMEDIA

V Bruslju bo danes potekal vrh EU in Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) ob 45. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov.

Voditelji članic obeh organizacij bodo na doslej prvem vrhu govorili o strateškem partnerstvu in svojih strategijah za indijsko-pacifiško regijo. Iz Slovenije se bo vrha udeležila zunanja ministrica Tanja Fajon.

Vrh bo priložnost za potrditev zavezanosti obeh strani k leta 2020 sklenjenemu strateškemu partnerstvu med regijama, so sporočili z zunanjega ministrstva. Skupaj ga bosta vodila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in Hun Sen, premier Kambodže, ki letos predseduje Aseanu. Članice te organizacije so Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajska in Vietnam.

Srečanje bo namenjeno krepitvi sodelovanja med regijama na področju trgovine, zelenega in digitalnega prehoda, povezljivosti in skupni obravnavi najpomembnejših regionalnih varnostnih in globalnih vprašanj. Med njimi so prehranska in energetska varnost, podnebne spremembe in trajnostni razvoj.

Voditelji bodo ob zaključku srečanja predvidoma sprejeli skupno izjavo.

Ministrica Fajon, ki se bo srečanja udeležila v imenu premierja Roberta Goloba, bo ob robu vrha opravila številna dvostranska srečanja s predstavniki nekaterih držav Aseana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!