Vohunjenja osumljeni ruski fizik kmalu po aretaciji umrl

Svet 03. Jul 202216:41 > 16:41 0 komentarjev
Novosibirsk
Novosibirsk (Foto: Profimedia)

Dmitri Kolker, vohunjenja osumljen ruski fizik, je umrl kmalu po tem, ko so ga pridržali. 54-letnik se je spopadal z rakom trebušne slinavke v zadnjem stadiju.

Ruski fizik Dmitri Kolker je samo dva dneva po tem, ko so ga ruski organi prejšnji teden pridržali zaradi suma veleizdaje, v soboto umrl, je danes sporočil njegov odvetnik. Po aretaciji so na smrt bolnega znanstvenika sicer najprej odpeljali v preiskovalni zapor, od tam pa na intenzivni oddelek ene od moskovskih bolnišnic, kjer je nato umrl.

Kolker je vodil laboratorij za kvantne optične tehnologije na državni univerzi v Novosibirsku. Med drugim je sodeloval pri razvoju laserjev v medicinske namene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

54-letnik se je spopadal z rakom trebušne slinavke v zadnjem stadiju in je bil v bolnišnici v Novosibirsku, kjer so ga hranili po sondi, ko so ga agenti ruske tajne službe FSB pred dnevi pridržali in odpeljali v Moskvo.

Po navedbah preiskovalcev naj bi vohunil za Kitajsko, medtem ko Kolkerjevi svojci trdijo, da je na Kitajskem zgolj predaval tamkajšnjim študentom, pri čemer so ga tudi vedno spremljali agenti FSB. Njegova predavanja naj bi bila tudi do zadnje podrobnosti usklajena s FSB, tako da ne bi v njih slučajno izdal kakšne zaupne informacije.

V povezavi z istim primerom je bil sicer aretiran tudi Anatolij Maslov, ki je vodil raziskave na področju hipersoničnosti.

Kot še dodaja dpa, so se obtožbe na račun znanstvenikov zaradi domnevnega vohunjenja oziroma izdaje v Rusiji v zadnjem času, še posebej pa od začetka invazije na Ukrajino, občutno okrepile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!