Vučić želel obiskati Jasenovac, hrvaška vlada mu je prepovedala vstop v državo

Svet 17. Jul 202210:50 > 18:11 7 komentarjev
Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je želel zasebno obiskati hrvaški Jasenovac in Pakrac, a mu hrvaške oblasti za to niso dovolile vstopa v državo. To je v Srbiji sprožilo burne reakcije.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić naj bi želel danes zasebno obiskati hrvaški Jasenovac in Pakrac, a mu hrvaška vlada ni dovolila vstopa v državo. Kot poroča Jutarnji list, je Vučić stopil v stik z Miloradom Pupovcem, predsednikom Samostojne demokratične srbske stranke (SDSS), ki zastopa interese srbske narodne manjšine na Hrvaškem.

Vučić naj bi mu povedal, da načrtuje obisk mesta Jasenovac, kjer je bilo v času Neodvisne države Hrvaške (NDH) koncentracijsko taborišče in kjer so v drugi svetovni vojni umrli številni Srbi. Pupovcu naj bi dejal tudi, da prihaja na zasebni obisk in da se mu, če želi, lahko pridruži. Če se mu zdi potrebno, pa naj o tem obvesti hrvaško vlado, poroča Jutarnji list.

Pupovac je o tem obvestil predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića, vlada pa naj bi bila zgrožena nad Vučićevimi načrti, saj da namerava ustvariti kaos na Hrvaškem. Brez uradnega obvestila hrvaškim oblastem in brez usklajevanja z veleposlaništvom, je Vučić želel prečkati mejo preko Bosne in Hercegovine – entitete Republike srbske in okoli 11. ure prispeti v Jasenovac, okoli 14. ure pa še v Pakrac. Po mnenju hrvaške vlade je bil namen srbskega predsednika provocirati hrvaško stran, nato pa bi lahko doma igral žrtev, ker mu Hrvati niso dovolili vstopa v državo.

Iz hrvaške vlade so neuradno sporočili, da Vučić ni spoštoval nobenega protokola in da je nameraval obisk opraviti mimo pravil diplomatskih odnosov ter da je želel s svojimi ‘TV ekipami’ početi, kar se ‘mu zazdi’. Hrvaška vlada je Vučićeve namere jasno zavrnila in dejala, da mu ‘ideja o srbskem svetu’ na Hrvaškem ne bo uspela.

Vučić: Srbski narod bo živel in nikoli ne bo pozabil

Vučić se je na prepoved vstopa na Hrvaško pozneje odzval na svojem Instagramu. Ob fotografiji spomenika v Jasenovcu je zapisal naslednje: “Vi kar opravljate svoje delo. Srbski narod bo živel in nikoli ne bo pozabil”. Njegovo sporočilo je razumeti kot namig na zadnje besede jasenovškega ujetnika Vukašina Mandrape pred usmrtitvijo: “Samo opravljaj svoje delo, sine”.

Srbski minister za zunanje zadeve Nikola Selaković je ob tem sporočil, da je ministrstvo v zvezi s prepovedjo obiska na Hrvaškem poslalo noto hrvaškemu veleposlaništvu v Beogradu, ki pa ga odpravnik poslov ni želel prejeti. Minister je ocenil, da gre za grozljivo odločitev hrvaške vlade in da bo srbska vlada sprejela odločitev o protiukrepih.

Glede prepovedi Vučićevega obiska se sicer vrstijo odzivi tudi drugih visokih političnih predstavnikov. Srbska predsednica vlade Ana Brnabić je potezo hrvaške vlade označila za ‘največji škandal v moderni zgodovini Srbije in Hrvaške.’ Kot je dodala, je srbski predsednik obisk preložil zaradi dobrih odnosov med Hrvaško in Srbijo. “Vučić bo zdaj zaprosil za uradni obisk, da vidimo te evropske vrednote,” je dejala Brnabić in ocenila, da preložitev obiska v Jasenovcu ni ”ponižanje za Srbijo, ampak za Hrvaško.”

“Nerazumljivo, nesprejemljivo”

Član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik pa je odločitev pospremil z besedami, da gre za nerazumljivo in nesprejemljivo reakcijo Hrvaške. “Srbi in Hrvati so imeli težko preteklost in si zaslužijo boljšo prihodnost. Ravnanje hrvaških oblasti ni zagotovilo za takšno prihodnost,” je dodal. “Regionalno sodelovanje in dobrososedski odnosi se ne gradijo s prepovedmi, temveč z odprtimi rokami. Zato je odločitev hrvaških oblasti nesprejemljiva in nerazumljiva,” je še menil Dodik.

Odzval se je tudi srbski notranji minister Aleksandar Vulin, ki je po poročanju hrvaških medijev dejal, da bodo od danes morali vsi uradni predstavniki hrvaške države in vsi imetniki službenih ali diplomatskih potnih listov svoj obisk ali prehod skozi Srbijo posebej najaviti in upravičiti, ob tem pa bodo podvrženi posebnemu režimu nadzora.

“Tako bo, dokler sem jaz policijski minister ali pa dokler se Hrvaška ne preneha obnašati, kot da je NDH,” je dodal Vulin. Svoj načrtovani delovni obisk na Hrvaškem je že odpovedala tudi srbska ministrica za rudarstvo in energetiko Zorana Mihajlović.

K spravi in boljšim medsosedskim odnosom je pozval tudi Pupovac, srbska ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović pa je danes dejala, da odločitev hrvaških oblasti pošilja zaskrbljujoča sporočila na več ravneh – od kršenja pravice do svobode gibanja, dobrososedskih odnosov, predvsem v kontekstu evropskega integracijskega procesa, do regionalnega sodelovanja, sprave in nasploh izboljšanja medsebojne komunikacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje