WhatsAppov direktor: Vdori v aplikacijo potrjujejo razkritja o Pegasusu

Svet 25. Jul 202120:09 0 komentarjev
WhatsApp
Dado Ruvic/REUTERS

WhatsApp je na zveznem sodišču v Kaliforniji zaradi poskusa vdora leta 2019 vložil tožbo proti podjetju NSO, ki ima v lasti sistem za vohunjenje Pegasus. Medijska preiskava o vohunjenju in morebitnih tarčah Pegasusa se po besedah izvršnega direktorja WhatsAppa ujemajo z njihovimi ugotovitvami o vdorih v aplikacijo.

Glavni izvršni direktor aplikacije WhatsApp Will Cathcart je dejal, da njihova preiskava poskusa vdora v pametne telefone uporabnikov aplikacije leta 2019 s strani izraelskega podjetja NSO z vohunsko programsko opremo Pegasus potrjuje nedavno razkritje obsežne vohunske akcije proti novinarjem in aktivistom.

Cathcart je za Guardian in enega od predstavnikov skupno 16 medijskih organizacij, ki jih je sestavila novinarska neprofitna skupina iz Pariza Prepovedane zgodbe, izjavil, da zanikanja direktorja NSO ne držijo vode. WhatsApp je zaradi poskusa vdora leta 2019 vložil tožbo na zveznem sodišču v Kaliforniji, ki še poteka, piše Washington Post.

Sodišče prve stopnje je odobrilo nadaljevanje tožbe, NSO pa se je aprila letos pritožil na zvezno prizivno sodišče v San Franciscu, ki še ni sprejelo dokončne odločitve, ali se lahko tožba nadaljuje. NSO med drugim zatrjuje, da jih je leta 2017 skušal za spremljanje navad uporabnikov iPhonov najeti celo Facebook, vendar so ga zavrnili, češ da delajo le z vladami.

WhatsApp
Thomas White/REUTERS

Ker sodeluje samo z državami oziroma vladnimi institucijami, NSO trdi, da ima imuniteto pred tožbami. Trdi tudi, da sami ne izvajajo vdorov, ampak to počnejo vlade. Sodnik v Kaliforniji je sicer na prvi stopnji ugotovil, da to počnejo s programsko opremo NSO, ki pri tem tudi pomaga, in je zato dovolil nadaljevanje tožbe.

“Poročila ustrezajo temu, kar smo sami ugotovili med napadom, ki smo ga zaznali pred dvema letoma, med drugim, da gre za tarče, za katerimi se v nobeni obliki ne bi smelo vohuniti,” je povedal Cathcart, piše Washington Post. Dejal je, da so v obdobju dveh tednov leta 2019 identificirali 1400 uporabnikov aplikacije, ki jim je NSO vdrl v račune, in zaradi tega sklepajo, da je bilo napadov v daljšem obdobju veliko več.

Med morebitnimi tarčami več novinarjev

Več svetovnih medijev je pred tednom dni razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v okviru katere so z izraelsko vohunsko programsko opremo Pegasus izraelskega podjetja NSO, ki jo kupujejo predvsem vlade, povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov. Ob tem resda ni znano, za koliko številkami so dejansko vohunili.

Na seznamu je bilo med drugim 15.000 številk iz Mehike, med njimi domnevno tudi številni ubiti novinarji, še 300 jih je bilo iz Indije, med njimi politiki in vidnejši novinarji. Na seznamu so še novinarji ali sodelavci medijev AFP, The Wall Street Journal, CNN, The New York Times, Al Džazira, El Pais, AP, Le Monde, Bloomberg, The Economist in Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!