Za Bidna umik iz Afganistana upravičen

Svet 16. Avg 202123:05 0 komentarjev
Joe Biden
Leah Millis/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je nagovoril Američane o razmerah v Afganistanu, kjer so talibani po umiku ameriške vojske prevzeli nadzor. Umik iz države je ocenil kot upravičen. Poudaril je, da je šlo pri 20-letnem ameriškem posredovanju za boj proti terorizmu. Talibane je posvaril pred morebitnimi napadi na ameriške interese.

Ameriški predsednik Joe Biden je v nagovoru priznal, da je Afganistan “padel” hitreje kot so ocenjevali. A “naša misija v Afganistanu nikoli ni bila zasnovana z namenom izgraditi državo,” je dejal Biden, ki stoji za ameriškim umikom iz države.

“Idealnega trenutka za umik ni bilo”

Kot je izpostavil v nagovoru državljanom, je bil kot predsednik ZDA v situaciji, ko je lahko nadaljeval z uresničitvijo dogovora, ki ga je s talibani sklenil že njegov predhodnik Donald Trump, ali pa se vrniti v vojno s talibani. “Idealnega trenutka” za umik pa po njegovih navedbah ni bilo.

Kot je izpostavil, so ZDA afganistanski vojski zagotovile vse možnosti, da bi se lahko bojevali proti talibanom. Ameriške sile pa ne morejo storiti tistega, kar ne storijo niti Afganistanci, torej boriti se in umreti za svojo državo, je še dodal.

Skrb za pravice žensk pod talibanskim režimom bo tudi po ameriškem umiku iz države po napovedih Bidna ena od prioritet ZDA. “Še naprej bomo zagovarjali osnovne človekove pravice Afganistancev, žensk in deklet,” je zagotovil. Ameriški predsednik ni izključil niti možnosti “protiterorističnih akcij” ZDA v Afganistanu, če bo potrebno. Talibanom je zažugal z “uničujočim odzivom” ZDA, če bi napadli ameriške interese.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!