Biden in Johnson o miru na Severnem Irskem in obnovitvi odnosov

Svet 10. Jun 202112:22 > 11. Jun 2021 08:07 0 komentarjev
Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona
Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden in britanski premier Boris Johnson sta se na predvečer vrha skupine G7 prvič srečala. Biden je poudaril pomen miru na Severnem Irskem, ki je bila v minulem stoletju tri desetletja v primežu državljanskega konflikta.

Današnje srečanje ameriškega predsednika Joeja Bidna in britanskega predsednika vlade Borisa Johnsona je bilo prvo, odkar je Biden nasledil Donalda Trumpa.

Biden, ki je na Otok pripotoval včeraj, v Evropi pa bo ostal teden dni, je po Reutersovih navedbah britanskemu premierju Johnsonu prenesel sporočilo o tem, da je ključno preprečiti spor med Veliko Britanijo in Evropsko unijo, ki bi ogrozil “mir na Severnem Irskem” – tega narekuje Velikonočni sporazum iz leta 1998, ki so ga po treh konfliktih desetletjih podpisali unionisti (rojalisti) in republikanci.

“Predsednik Biden bo zelo jasen glede svojega prepričanja v Velikonočni sporazum, ki je temelj mirnega sobivanja na Severnem Irskem. ZDA ne bo odobravala nikakršnih korakov v smeri ogrožanja ali spodkopavanja sporazuma,” je pred srečanjem Bidna in Johnsona napovedal svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan. Bidnu je irsko vprašanje še posebej interesantno, pišejo tuji mediji, razlog pa da so njegove korenine.

Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona
Reuters
Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona
Reuters
Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona
Reuters
Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona
Reuters
Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona Srečanje Joeja Bidna in Borisa Johnsona
Reuters

Voditelja sta se sestala v cornwallskem obalnem letovišču Carbis Bay, kjer bo potekal tudi vrh G7. Kljub opozorilu Bidna glede Severne Irske, je bil pogovor po poročanju Reutersa prijeten. Ob vodi sta se sprehodila s prvo damo ZDA Jill Biden, ki je nosila jakno z napisom LOVE (ljubezen), in Johnsonovo ženo Carrie. “To je lep začetek,” je dejala prva dama, ko je opazovala morje.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta pred vrhom podprla preiskavo izvora novega koronavirusa. Zatrdila sta, da bo Unija podprla prizadevanja, da se izve resnica o začetku pandemije. STA

Priprave na poostreno varovanje v Carbis Bayu, kjer bo od petka do nedelje vrh G7: 

Biden z voditelji EU prihodnji teden

Trenja na Severnem Irskem po brexitu povzroča uresničevanje severnoirskega protokola, ki je s kontrolo blaga v severnoirskih pristaniščih preprečil vzpostavitev fizične meje med Irsko in Severno Irsko. S protokolom je Severna Irska ostala del enotnega trga Evropske unije, a ker se zaradi carinskega nadzora blaga, ki prihaja iz Velike Britanije, sooča s težavami v dobavi, bi se unionisti v Belfastu in Johnsonova vlada radi izmaknili uresničevanju nekaterih določil protokola.

Prihod predsednika Bidna na Otok
Phil Noble/REUTERS

Uresničevanje severnoirskega protokola (dodatno) načenja odnose med vlado v Londonu in Evropsko unijo, ki po besedah podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča izgublja potrpljenje z britanskimi oblastmi. Kot je na tiskovni konferenci povedala predsednica Evropske komisije von der Leyen severnoirski protokol predstavlja “edino rešitev”, da se prepreči fizično mejo med Irsko in Severno Irsko, ter mora biti implementiran v celoti. Biden se bo v sklopu svojega obiska po Evropi z voditelji držav Unije srečal v začetku prihodnjega tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!