Začetek zbora kardinalov pospremil protest za večjo vključenost žensk

Svet 29. Avg 202218:19 0 komentarjev
zbor kardinalov
PROFIMEDIA

Okoli 200 kardinalov se je v Vatikanu sestalo s papežem Frančiškom na plenarnem zasedanju. Ob tem je pri vatikanski baziliki sv. Petra protestirala manjša skupina žensk z rdečimi dežniki, na katerih je pisalo, da mora reforma Cerkve voditi v večjo vključenost žensk.

Vatikanska policija je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa protestnice – te so med drugim pozivale, naj se tudi ženskam omogoči, da postanejo duhovnice, in vzklikale slogane, kot sta ‘Seksizem je smrtni greh’ in ‘Reforma pomeni ženske’ – pridržala in jih odpeljala na zaslišanje.

S Svetega sedeža so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili le, da “v Vatikanu v navzočnosti svetega očeta Frančiška poteka srečanje kardinalov o novi apostolski konstituciji Praedicate Evangelium”. Tudi sicer so bile informacije o srečanju zelo skope. Edini napovedani dogodek dvodnevnega zbora kardinalov je torkova zaključna maša z 20 kardinali, ki jih je papež na novo umestil minulo soboto.

Frančišek je presenetil z datumom srečanja. To poteka dva dni po sobotnem konzistoriju za umestitev 20 novih kardinalov. Poleg tega konec avgusta po poročanju vatikanskega portala Vatican News ni običajen datum za konzistorije, ki se običajno odvijajo februarja, junija ali novembra.

Nekateri poznavalci zato domnevajo, da bi papež lahko na srečanju kardinalskega zbora pripravil Cerkev na svoj umik. “Močno diši po ‘predkonklavu’,” je pisal italijanski časnik La Repubblica. Nekateri drugi menijo, da želi papež spremeniti postopek konklava za izvolitev svojega naslednika.

Da Frančišek razmišlja o upokojitvi, ni skrivnost. Papež, ki je v zadnjih mesecih odpovedal številne dogodke in zaradi bolečin v kolenih uporablja invalidski voziček, je julija dejal, da so za njegov odstop “odprta vrata” .

Če bo Frančišek sledil svojemu predhodniku Benediktu XVI. in res odstopil, bodo sklicali konklave vseh kardinalov, mlajših od 80 let, na katerem bodo izvolili novega papeža. Med 132 kardinali elektorji jih je okoli 90 imenoval Frančišek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!