Papež Frančišek ne izključuje možnosti odstopa

Svet 30. Jul 202211:341 komentar
Delite:
Papež Frančišek
Foto: Produzione Fotografica/Handout via REUTERS

Papež Frančišek ne izključuje možnosti odstopa s papeškega položaja. Danes je novinarjem na krovu letala ob povratku iz Kanade dejal, da mora upočasniti tempo potovanj ali pa "razmisliti o možnosti umika".

Po šestdnevnem obisku Kanade je 85-letni papež Frančišek  dejal, da s potovanji ne more nadaljevati v obsegu kot doslej. Frančišek ima zadnje mesece težave s kolenom in se je tudi v Kanadi v veliki meri zanašal na pomoč vozička.

Po poročanju britanskega BBC je sicer poudaril, da namerava trenutno nadaljevati s svojim papeškim delom, glede morebitnega odstopa pa bo poslušal Božji glas.

“Menjava papeža ni katastrofa, ni tabu,” je dejal novinarjem. “Pot je odprta – gre za normalno možnost. A do danes nisem potrkal na ta vrata. Nisem čutil potrebe, da bi razmišljal o tej možnosti – s tem pa ne želim reči, da ne bom morda začel razmišljati o njej čez dva dneva,” njegove besede povzema BBC.

Papež je priznal, da je bil obisk v Kanadi zelo intenziven. “Mislim, da ne morem še naprej potovati z enakim ritmom kot doslej, ob upoštevanju mojih let in omejitev s kolenom,” je dejal. “Moram se bodisi malo zadrževati, da lahko še naprej služim Cerkvi, ali razmisliti o možnosti umika.”

Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. je leta 2013 že odstopil zaradi slabega zdravja.

Frančišek je med drugim v zadnjih dneh izrazil željo po obisku Ukrajine, a se želi najprej posvetovati z zdravniki.

Papež ob koncu obiska Kanade obiskal še Inuite na severu države

Papež Frančišek je svoj prvi obisk Kanade v petek sklenil pri domorodnih Inuitih v prestolnici pokrajine Nunavut Iqaliut na severovzhodu Kanade. Tam se je ponovno opravičil za vse, kar so domorodni otroci Kanade pretrpeli v nekdanjih internatih v upravljanju katoliške cerkve in prosil za odpuščanje. Več sto zbranih je nagovoril z besedo “mamianaq”, kar v enem glavnih inuitskih jezikov pomeni “oprostite”. Že prej je spregovoril nekaj besed v jezikih domorodnih ljudstev Cree, Blackfoot in Nakota.

Kanadske oblasti so se v 19. stoletju odločile, da je treba Indijance asimilirati, kar so nameravali storiti preko njihovih otrok, ki so jih jemali staršem in pošiljali v oddaljene internate. Katoliška cerkev je vodila 60 odstotkov takih državnih šol, skozi katere je šlo okrog 150.000 otrok, starih od štirih do 16 let. V času šolanja jih je iz različnih razlogov, kot so bolezni in pomanjkanje, daleč od staršev in svojcev umrlo okrog 6000.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar