Zahod in sever Evrope pred novim valom okužb?

Koronavirus 23. Sep 202218:35 0 komentarjev
Velika Britanija
Hannah McKay/REUTERS

V zahodnih in severnih evropskih državah, kjer prevladuje hladnejše in bolj vlažno vreme, se viša število primerov koronavirusa, kar bi lahko kazalo na nov val okužb. Vse več covidnih bolnikov in hospitalizacij med drugim beležijo v Belgiji, Angliji, Walesu, Franciji in na Danskem.

Število okužb strmo narašča v Franciji, kjer se je v zadnjem tednu število primerov na 100.000 prebivalcev povečalo za 57 odstotkov. Porast okužb je opazen v vseh starostnih skupinah, zlasti v skupini od deset do 19 let, medtem ko so razmere v bolnišnicah stabilne. Oblasti, ki zaenkrat sicer ne razmišljajo o vnovični uvedbi večjih omejitev, so starejše od 60 let pozvale, naj se cepijo z novim poživitvenim odmerkom. V veljavi ostaja obvezno nošenje mask ob obisku bolnišnic in domov za starejše.

V sosednji Belgiji so zabeležili prve znake novega vala okužb, ki ga pričakujejo sredi oktobra, piše portal Politico. Število primerov novega koronavirusa se je v državi prejšnji teden povečalo za 17 odstotkov v primerjavi s tednom prej, medtem ko se je število hospitalizacij povečalo za štiri odstotke.

Podobno so poročali z danskega inštituta za nalezljive bolezni, kjer so prav tako zabeležili rahlo povečanje števila okužb po posameznih regijah. Število hospitalizacij se je tam v prejšnjem tednu povečalo za šest odstotkov. “Med novo sprejetimi bolniki so še vedno največja skupina ljudje, stari od 70 do 89 let, kar velja že od začetka leta,” so dejali pri inštitutu.

V Veliki Britaniji je bilo število novih primerov minuli teden za 13 odstotkov višje kot teden poprej, medtem ko se je število hospitalizacij povečalo za 17 odstotkov, navaja Politico. Čeprav so številke še vedno relativno nizke, so pristojni organi tiste, ki izpolnjujejo pogoje, pozvali, naj se čim prej prijavijo na obnovitveni odmerek cepiva. Ob tem so zagotovili, da ti ponujajo dobro zaščito.

Raziskava britanskega statističnega urada (ONS) je pokazala, da je v Angliji trenutno okužen vsak 75. prebivalec, v Walesu pa vsak 110., navaja francoska tiskovna agencija AFP. Sočasno se je število okužb na Škotskem in Severnem Irskem znižalo.

Pred nekaj manj kot desetimi dnevi so sicer iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) sporočili, da svet še nikoli ni bil v boljšem položaju za končanje pandemije covida-19. “Nismo še tam, vendar je konec pred vrati. Maratonec se ne ustavi, ko je ciljna črta pred vrati,” je takrat dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus in države po svetu pozval, naj vztrajajo v boju proti virusu, zaradi katerega je umrlo več kot šest milijonov ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!