Zakaj si madagaskarski lemurji s sredincem vrtajo po nosu? (VIDEO)

Svet 27. Okt 202211:08 0 komentarjev
Zajem zaslona/YouTube

Nedavno objavljena študija v znanstveni reviji Journal of Zoology razkriva, da imajo dolgi prsti, ki jih ima posebna vrsta madagaskarskih lemurjev, svoj namen – z njimi si žival vrta po nosu in nato sluz zaužije.

S svojimi velikimi očmi, košatim repom in občutljivimi ušesi je madagaskarski dolgoprstnež (aye-aye) prikupna žival. No, nekateri trdijo, da velja za najgršo žival na svetu. Kakorkoli, raziskovalci so nedavno objavili študijo, ki razkriva, da imajo manj ljubko lastnost.

Kot pove že ime, je ta vrsta lemurjev znana po dolgih prstih, z njimi žival tapka po votlem lesu, da najde in ulovi ličinke, nato pa jih zaužije. A dolgi prsti so namenjeni še nečemu – vrtanju po nosu. To so pred kratkim objavili v znanstveni reviji Journal of Zoology. 

Spodnji posnetek prikazuje, kako to počne in kako daleč seže s sredincem.

“Žival porine vso dolžino svojega izjemno dolgega, vitkega in zelo gibljivega srednjega prsta v nosno votlino in nato zaužije zbrano nosno sluz,” so zapisali avtorji v reviji Zoology.

Znanstvenica in soavtorica raziskave Anne-Claire Fabre, sicer profesorica na univerzi v Bernu, je to vedenje dolgoprstnega lemurja posnela leta 2015 v centru za lemurje Duke. “Bila sem zelo presenečena,” je dejala Fabre za britanske medije in dodala, da je ves srednji prst izginil v nosu živali. “Meri skoraj osem centimetrov, kar je veliko. Spraševala sem se, kako daleč gre ta prst.”

Spodnja fotografija prikazuje lobanjo madagaskarskega dolgoprstneža in prikaz, kako daleč si porine prst.

Posnetek zaslona/Journal of Zoology

Da bi se poglobili, so raziskovalci s pomočjo računalniške tomografije glave in roke madagaskarskega dolgoprstneža izdelali 3D-model.

“Ugotovitve so pokazale, da prst konča v ustni votlini,” je dejala Fabre in dodala, da čeprav v naravi tovrstnega početja živali v naravnem okolju niso opazili, to ne pomeni, da se to ne dogaja.

Zakaj si madagaskarski dolgoprstneži to počnejo, ni jasno. Raziskovalci menijo, da gre lahko le za “samoočiščenje”. A obstajajo tudi druge razlage. Nekatere študije kažejo, da sta slanost in tekstura nosne sluzi lahko privlačni, obenem pa uživanje smrkljev lahko okrepi imunski sistem, saj vsebuje precej bakterij. A raziskovalci v drugi študiji temu nasprotujejo in trdijo, da z vrtanjem po nosu le širiš nosne bakterije, kar lahko privede do bolezni.

Fabre je dodal, da je vrtanje po nosu premalo raziskano in da so potrebne nadaljnje raziskave. “Pri preučevanju tovrstnega vedenja nikoli ne veš, kje se lahko konča, in včasih lahko odkriješ kaj, česar ne pričakujemo,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!