Zaradi “ignoriranja podnebnih sprememb” energetsko podjetje Eni na zatožni klopi

Svet 09. Maj 202317:39 0 komentarjev
Bencinska postaja Eni
PROFIMEDIA

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace Italija je vložila tožbo proti italijanskemu energetskemu podjetju Eni, in sicer zaradi njegovega doprinosa h globalnemu segrevanju. To je prva tovrstna tožba proti zasebnemu podjetju v Italiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožbo je organizacija Greenpeace vložila skupaj z organizacijo ReCommon in 12 državljani z območij Italije, ki so jih močno prizadeli ekstremni vremenski pojavi. Tožba se nanaša na “preteklo in morebitno prihodnjo škodo zaradi prispevka podjetja k podnebnim spremembam, ki se ga je družba Eni dobro zavedala, vendar ga je desetletja ignorirala,” so v sporočilu za javnost zapisali pri Greenpeacu.

Tožba vključuje tudi dva glavna delničarja družbe Eni – ministrstvo za gospodarstvo in italijanskega državnega posojilodajalca Cassa Depositi e Prestiti (CDP), ki, kot so poudarili v organizaciji, močno vplivata na politiko podjetja.

V organizaciji Greenpeace so prepričani, da politika družbe Eni krši pariški podnebni sporazum, ki ga je podpisala Italija in ki neposredno vpliva na podnebne zaveze podjetij, kot je Eni.

“Eni je leta 2022 dosegel rekordne dobičke, vendar še naprej vlaga v širitev poslovanja s fosilnimi gorivi, pri tem pa zanemarja vplive na podnebje in ignorira lokalne skupnosti,” je dejala Chiara Campione iz organizacije Greenpeace. Tožniki so od sodišča v Rimu zahtevali, naj presodi, ali je družba Eni povzročila škodo zaradi “kršitev njihovih človekovih pravic do življenja, zdravja ter zasebnega in družinskega življenja”.

To je prva tovrstna tožba proti zasebnemu podjetju v Italiji. V zadnjih letih se vse več organizacij in državljanov obrača na sodišča, da bi kritizirali neukrepanje vlade na področju podnebja, še navaja AFP.

O izredno hudih suši, ki pesti Italijo, smo minulo poletje pisali tudi na N1. Ekipa N1 se je odpravila v nižino reke Pad, kjer so bile razmere najhujše. Več o nizkih vodostajih in visokih temperaturah, ki so Italijo pahnile na rob katastrofalnih okoljskih in posledično ekonomskih razmer, si preberite v prispevku Dramatični posnetki N1: v eni največjih rek blizu nas zmanjkuje vode

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!