Zaradi okužb v zaprtje še eno milijonsko kitajsko mesto

Koronavirus 04. Jan 202211:05 > 11:34 0 komentarjev
Šian, Kitajska
(Na fotografiji prizor iz Šiana). PROFIMEDIA

Potem ko so v nedeljo potrdili dva primera okužb s koronavirusom, so lokalne oblasti odredile zaprtje kitajskega mesta Judžov v provinci Henan. Poleg Judžova je od 23. decembra zaprto tudi mesto Šian, kjer pa po navedbah zahodnih medijev narašča nezadovoljstvo tamkajšnjih prebivalcev.

Po kitajskem mestu Šian, ki se od decembra bori z največjim izbruhom covida-19 po Vuhanu, so strogo karanteno uvedli tudi v Judžovu, navaja CNN. Lokalna vlada je odločitev o karanteni za mesto z 1,2 milijona prebivalci sprejela po tem, ko so v nedeljo potrdili dva asimptomatska primera bolezni covid-19. Tretji primer okužbe, ravno tako asimptomatski, pa so potrdili včeraj.

V mestu Judžov (provinca Henan) bodo tako delovale le osnovne storitve, kot so supermarketi. Zaprte so šole in nakupovalni centri, prav tako ne obratuje javni prevoz. Zaposleni v nujni industriji – poleg supermarketov so to med drugim elektrarne in tovarne zdravil – morajo pred prihodom na delovno mesto predložiti negativni test na koronavirus.

Včeraj so kitajske oblasti v treh provincah potrdile 108 novih primerov okužb. Ločeno so prav tako potrdili 21 novih asimptomatskih primerov – 19 v provinci Henan in dva v Šanghaju.

Šian, Kitajska
(Na fotografiji prizor iz Šiana). PROFIMEDIA

Nezadovoljstvo zaradi zaprtja Šiana

Poleg Judžova je od 23. decembra v karanteni tudi 13-milijonsko mesto Šian na severovzhodu Kitajske. Da bi zamejile izbruh bolezni, so tamkajšnje mestne oblasti danes organizirale peto množično testiranje. Medtem pa nezadovoljstvo zaradi stroge politike Kitajske, ki si vsak izbruh covida-19 prizadeva zatreti s strogimi karantenami oziroma zaprtjem ter množičnimi testiranji, narašča.

Po navedbah britanskega BBC prebivalci Šiana domov ne smejo zapustiti niti za nakup živil. Gospodinjstvom hrano dostavljajo oblasti, a nekaterim zaloge pohajajo oziroma pomoči še niso prejeli, dodaja britanski medij. Prav tako se širijo informacije o tem, da nekateri niso prejeli zdravstvene oskrbe, ki so jo potrebovali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!