Zaradi protestov proti prepovedi študija za ženske v Kabulu pridržali profesorja

Svet 03. Feb 202316:23 0 komentarjev
Pridržani afganistanski profesor Ismail Mašal
PROFIMEDIA

V afganistanski prestolnici Kabul so oblasti preteple in pridržale profesorja Ismaila Mašala, ki je ostro kritiziral prepoved študija za ženske. Decembra je na televiziji protestno raztrgal svoja potrdila o pridobljeni izobrazbi, v zadnjih dneh pa je mimoidočim na ulicah Kabula delil knjige. Talibanski uradniki so Mašalova dejanja označili za provokacije proti vladi.

Talibanske oblasti so v četrtek v Kabulu preteple in pridržale profesorja Ismaila Mašala, ki je decembra na televiziji ostro kritiziral prepoved univerzitetnega izobraževanja za ženske, je danes sporočil njegov asistent Farid Ahmad Fazli. V zadnjih dneh je v znak protesta proti omejitvam profesor po ulicah Kabula mimoidočim tudi delil knjige.

“Talibani so Mašala v četrtek neusmiljeno pretepli in pridržali, čeprav ni storil nobenega kaznivega dejanja. Še vedno je v priporu in ne vemo, kje ga zadržujejo,” je povedal njegov asistent Fazli.

Profesor je decembra dvignil veliko prahu, ko je na televiziji na koščke raztrgal svoja potrdila o pridobljeni izobrazbi in s tem protestiral proti odloku o ukinitvi visokošolskega izobraževanja za ženske. V zadnjih dneh so lokalni mediji še poročali, da je več dni po ulicah Kabula vozil pisan voziček in mimoidočim delil knjige, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegovo aretacijo je potrdil tudi talibanski uradnik z ministrstva za informacije in kulturo Abdul Hak Hamad, ki je na Twitterju zapisal, da je obtožen poskusa škodovanja talibanski vladi. “Profesor Mašal že nekaj časa izvaja provokativna dejanja proti vladi,” je še dodal.

Mašal, nekdanji novinar, je vodil zasebno univerzo v Kabulu, na kateri je 450 študentk študiralo novinarstvo, ekonomijo in računalništvo. Vse te predmete pa se žensk po mnenju talibanskega režima ne sme več poučevati.

Ko so talibani decembra ženskam prepovedali univerzitetno izobraževanje, je profesor zaprl svojo univerzo in dejal, da je izobraževanje na voljo vsem ali nikomur. “Dvigujem svoj glas. Stojim s svojimi sestrami. Moj protest se bo nadaljeval, tudi če me bo stal življenja,” je takrat poudaril in moške pozval k protestom proti tovrstnim omejitvam talibanske vlade.

Odkar so se avgusta 2021 na oblast v Afganistanu vrnili talibani, ženske počasi izrinjajo iz javnega življenja in državnih služb ter jim jemljejo težko priborjene pravice. V zadnjem času so ženskam prepovedali univerzitetno izobraževanje in delo v nevladnih organizacijah v državi, pred tem so ukinili srednješolsko izobraževanje za dekleta. Poleg tega ne smejo potovati brez moškega sorodnika, v javnosti se morajo pokrivati, prepovedano pa jim je tudi obiskovati parke, telovadnice in javna kopališča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!