Zaradi širitvene utrujenosti EU rešitev vidijo v balkanskem mini schengnu

Svet 29. Jul 202111:26 > 12:11 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
Borut Živulović/BOBO

Približevanje Srbije, Albanije in Severne Makedonije Evropski uniji se upočasnjuje, zato te države razmišljajo tudi o balkanskem mini schengnu.

Balkanski t. i. mini schengen je v ospredju današnjega gospodarskega foruma za regionalno sodelovanje v Skopju, na katerem med drugim sodelujejo voditelji Srbije, Albanije in Severne Makedonije – srbski predsednik Aleksandar Vučić ter premierja Severne Makedonije in Albanije, Zoran Zaev in Edi Rama.

Omenjene tri države si prizadevajo za vstop v Evropsko unijo, a – kot je nedavno dejal srbski predsednik Vučić – se zavedajo, da znotraj povezave vlada “širitvena utrujenost”. Zato je napočil čas, da države proučijo, “kaj lahko naredijo same zase, za svoje ljudi in kako lahko razširijo tržišča”.

Na forumu naj bi danes po napovedih začrtali nadaljnjo pot za prostotrgovinsko in poslovno območje med omenjenimi državami ter predstavili vizijo politično in gospodarsko integrirane regije. V luči tega je napovedan podpis ključnih dokumentov, ki se nanašajo na trgovino, delovna dovoljenja in obojestransko podporo v primeru požarov, poplav in drugih nesreč. Prav tako naj bi predstavili novo ime in druge podrobnosti regionalne pobude, ki se je je prijelo neuradno ime mini schengen, je poročala makedonska tiskovna agencija Mia.

Poleg političnih voditeljev trojice držav se foruma udeležujejo predstavniki več kot 300 podjetij iz Srbije, Albanije in Severne Makedonije ter BiH, Avstrije, Tajvana, Izraela, Poljske, Romunije, Bolgarije, Francije, Grčije in mednarodnih ustanov.

Vučić, Zaev in Rama so 11. oktobra 2019 v Novem Sadu podpisali deklaracijo, ki je predvidevala vzpostavitev skupnega trga s prostim pretokom blaga, storitev, kapitala in ljudi. K pobudi so povabili tudi BiH, Črno goro in Kosovo.

Voditelji treh balkanskih držav so se takrat v skupni deklaraciji, ki so jo poimenovali “mini schengen”, zavzeli, da bodo v prihodnjih dveh letih uresničili omenjene štiri svoboščine po vzoru Evropske unije.

20-milijonska regija naj bi tako bila urejena kot skupen trga in enotna naložbena destinacija z usklajenimi predpisi in poenostavljenimi postopki. Doseči želijo tudi, da bi državljani regije lahko prečkali meje samo z osebnimi izkaznicami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!