Zaradi suma vohunjenja za Rusijo v Nemčiji aretirali Britanca

Svet 11. Avg 202114:41 > 15:05
Berlin
Fabrizio Bensch/REUTERS

V Nemčiji so aretirali Britanca, ki je osumljen, da je v zameno za gotovino vohunil za Rusijo, je sporočilo nemško zvezno tožilstvo. 57-letni osumljenec David S. je delal na britanskem veleposlaništvu v Berlinu.

“Obtoženi je v zameno prejel denarno plačilo v nedoločenem znesku,” je v izjavi zapisalo zvezno tožilstvo, ki je prav tako potrdilo, da je osumljenec dokumente, ki jih je pridobil v okviru svojih poklicnih dejavnosti, vsaj enkrat posredoval predstavniku ruske obveščevalne službe.

Po navedbah Reutersovega vira naj osumljeni ne bi imel dostopa do strogo zaupnih dokumentov, saj je bil na veleposlaništvu zaposlen kot lokalni uslužbenec. Po poročanju nemške spletne revije Focus Online pa so dokumenti, ki jih je posredoval Rusiji, vključevali informacije o boju proti terorizmu.

Britansko veleposlaništvo v Berlinu leži blizu Brandenburških vrat, manj kot pol kilometra stran pa je tudi rusko veleposlaništvo.

Osumljenca so prijeli v torek na podlagi zapornega naloga za prijetje iz 4. avgusta. Vohunil naj bi najmanj od novembra lani. Preiskali so tudi njegov dom in delovno mesto. Aretacija je bila posledica skupne operacije nemških in britanskih oblasti.

Preiskovalni sodnik na zveznem sodišču v Karlsruheju naj bi se še danes odločil, ali naj Britancu odredi pripor, so v izjavi zapisali nemški zvezni tožilci.

V Nemčiji je bilo v zadnjih letih prijetih več ljudi, osumljenih vohunjenja za Rusijo, vendar je prijetje državljana tesne zaveznice zelo nenavadno. Tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Christofer Burger je bil danes kritičen, saj je vohunjenje tesne zaveznice na nemških tleh nesprejemljivo. “Zaradi tega bomo zelo podrobno spremljali preiskavo tožilstva,” je dodal.

Komentari

Vaš komentar