Zaradi vohunjenja bo kitajski inženir v ZDA zaprt osem let

Svet 26. Jan 202310:12 0 komentarjev
pravosodno ministrstvo ZDA
Kevin Lamarque/REUTERS

ZDA so zaradi vohunjenja za osem let v zapor poslale inženirja iz Kitajske. Povezan je s kitajskimi prizadevanji za krajo poslovnih skrivnosti o ameriškem letalstvu.

31-letnega inženirja Dži Čaočuna so ameriške oblasti septembra lani obsodile zaradi vohunjenja. Ker je Kitajski posredoval informacije in lagal pri vpisu med ameriške rezerviste, je bil obsojen na osem let zapora, piše BBC.

Dži je v ZDA prispel pred desetimi leti z vizumom za študente. Po navedbah ameriškega ministrstva za pravosodje je deloval pod vodstvom ključne kitajske državne obveščevalne enote. Za ministrstvo za državno varnost v provinci Jiangsu na vzhodu Kitajske je posredoval informacije o osmih osebah. Gre za znanstvenike in inženirje, ki prihajajo iz Kitajske in Tajvana ter so naturalizirani državljani ZDA, za ameriško vojsko pa delajo kot pogodbeniki.

Leta 2016 se je vpisal med rezerviste ameriške vojske. V okviru posebnega programa ta namreč zaposluje tudi tuje državljane, ki imajo znanja, ključna za nacionalne interese. V prijavi in na razgovoru je Dži lagal, saj je navedel, da v zadnjih sedmih letih ni imel stika s tujo vlado.

Svoje načrte razkril tajnemu agentu

ZDA so ga aretirale septembra 2018. Dži se je takrat sestal s tajnim agentom ameriških organov pregona, ki se je izdajal za predstavnika kitajskega ministrstva za državno varnost. Dži je na teh srečanjih pojasnil, da ima z vojaško izkaznico dostop do letalonosilk, ki jih lahko fotografira. Napovedal je, da bo po pridobitvi ameriškega državljanstva in varnostnega dovoljenja poiskal zaposlitev pri Cii, FBI ali Nasi. Zaposliti se je nameraval na področju kibernetske varnosti, tako bi namreč imel dostop do njihovih podatkovnih zbirk, vključno z znanstvenimi raziskavami.

Po poročanju BBC je bil obsojen, ker je deloval kot agent tuje vlade, ne da bi o tem obvestil generalnega državnega tožilca ZDA, in ker je ameriški vojski dajal lažne izjave.

FBI: Cilj Kitajske je izropati intelektualno lastnino zahodnih podjetij

Po navedbah ZDA je Džiju navodila dajal Šu Jandžun. Gre za uglednega uradnika kitajskega ministrstva za državno varnost, ki je bil prvi kitajski obveščevalec, ki so mu sodile ZDA. Obsojen je bil na 20 let zapora, ker je načrtoval krajo poslovnih skrivnosti ameriških letalskih in vesoljskih podjetij, vključno z družbo General Electric. V začetku meseca je bil zaradi posredovanja zaupnih informacij kitajski vladi obsojen tudi nekdanji uslužbenec tega podjetja.

Direktor FBI Christopher Wray je lani dejal, da je cilj Kitajske “izropati” intelektualno lastnino zahodnih podjetij, da bi pospešila svoj razvoj in dosegla prevlado v ključnih panogah. Kitajska se je na to odzvala z besedami, da je Wray “očrnil Kitajsko” in da ima “mentaliteto hladne vojne”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!