Belorusija naj bi Rusiji dovolila namestiti jedrsko orožje na njihovem ozemlju

Svet 25. Apr 202407:19 > 20:37 6 komentarjev
Lukašenko Putin
PROFIMEDIA

Ukrajinski dron je v regiji Zaporožje, ki jo deloma nadzorujejo ruske sile, ubil dva civilista, je sporočil tamkajšnji proruski guverner Jevgenij Balicki. Med tem so ZDA po podpisu zakona, ki je Ukrajini zagotovil pomoč v višini več milijard dolarjev, sporočile, da so napadeni državi že marca skrivoma poslale rakete dolgega dosega. Tja so prispele šele aprila. Ob tem je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko danes zatrdil, da ima Rusija na njihovem ozemlju več deset kosov jedrskega orožja.

Belorusija se sooča z resnimi notranjimi in zunanjimi grožnjami, zaradi katerih je morala spremeniti svojo varnostno držo in Rusiji dovoliti namestitev več deset kosov taktičnega jedrskega orožja na svojem ozemlju, je danes izjavil predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko. Kot največjo grožnjo varnosti države je izpostavil konflikt v Ukrajini.

Lukašenko je med govorom v t. i. vsebeloruski ljudski skupščini, ki združuje izvoljene in neizvoljene predstavnike beloruske družbe, kot največjo grožnjo varnosti države izpostavil vojno v Ukrajini in Zahod ponovno obtožil, da poskuša Minsk potegniti v konflikt. V luči tega je potrdil, da je na beloruskem ozemlju nameščenih več deset deset kosov ruskega taktičnega jedrskega orožja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Belorusija je februarja 2022 ruskim silam omogočila, da so kopensko ofenzivo sprožile tudi z njenega ozemlja, zaradi česar je EU proti oblastem v Minsku uvedla nove sankcije. Lukašenko je posvaril pred apokalipso, če bi Rusija kot povračilni ukrep za dejanja Zahoda uporabila jedrsko orožje. “Ena neprevidna beseda, ena poteza bi lahko povzročila oborožen spopad, ki bi vodil do uporabe jedrskega orožja,” je dejal.

Prepričan je, da se ruske sile iz zasedenih ukrajinskih regij ne bodo umaknile in da je napočil čas za pogovore. “Če želi Ukrajina preživeti kot država, se morata Moskva in Zahod dogovoriti o remiju,” je še dodal, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Hkrati je zatrdil, da beloruska opozicija načrtuje zavzetje enega od okrožij na zahodu države in zahteva podporo Natovih enot. Svoje obtožbe ni podkrepil z dokazi, opozicija pa je te izjave zavrnila kot absurdne.

Vodja beloruske varnostne službe Ivan Tertel je medtem na istem srečanju povedal, da so njegovi agenti preprečili napade na prestolnico Minsk z droni, ki naj bi jih izstrelili iz Litve, kar pa so v Vilniusu že zanikali, poroča agencija Reuters.

Aleksander Lukašenko
Foto: Ilya Pitalev/Kremlin via REUTERS

Ukrajinski dron naj bi v Zaporožju ubil dva civilista

Ukrajinski dron je v regiji Zaporožje ubil dva civilista, je danes sporočil tamkajšnji proruski guverner Jevgenij Balicki. Še dva človeka naj bi bila ubita v sosednji regiji Herson. V ruskih napadih v Donecku pa je bilo ubitih šest ljudi.

Po besedah guvernerja Jevgenija Balickega sta bila v regiji Zaporožje ubita moški in ženska, potem ko je ukrajinski brezpilotni letalnik zadel njun avtomobil. “Njuni štirje majhni otroci so ostali sirote,” je na družbenih omrežjih zapisal proruski guverner.

V ločeni izjavi je proruski guverner sosednje regije Herson Vladimir Saldo sporočil, da sta bila v ukrajinskem topniškem obstreljevanju v regiji ubita dva človeka.

Po navedbah ukrajinske strani so medtem ruske sile regijo Zaporožje v zadnjem dnevu napadle 256-krat. Tarča je bilo skupno osem naselij, je na Telegramu sporočil ukrajinski guverner regije Ivan Fedorov. Ranjenih civilistov ni bilo, je pa bilo poškodovanih 13 domov, navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

V ruskih napadih na regijo Doneck je bilo ubitih najmanj šest ljudi. V vasi Udačne so bile namreč ubite tri osebe, več stavb pa je bilo poškodovanih, je sporočil guverner regije Vadim Filaškin. Po navedbah Kijeva pa so bile še tri osebe ubite v vasi Kurahivki. V regiji Harkov je bilo v ruskem napadu na železniško postajo ranjenih najmanj deset ljudi.

O ukrajinskih napadih medtem poročajo tudi iz ruske regije Brjansk, kjer je ukrajinski dron po navedbah lokalnih oblasti zadel avtobus in ranil štiri ljudi. Ukrajinske sile naj bi v regiji Sumi odbile rusko sabotažno skupino z več kot desetimi pripadniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so Ukrajini marca skrivoma poslale rakete dolgega dosega

V zadnjih mesecih je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski večkrat javno apeliral na ZDA, da napadena Ukrajina potrebuje njihovo pomoč. Med glavnimi težavami ukrajinskih sil na fronti pa, da je pomanjkanje orožja.

Potem ko je ameriški predsednik Joe Biden v sredo podpisal zakon, s katerim bodo ZDA Ukrajini le poslale obljubljene milijarde pomoči, je v sredo tiskovni predstavnik State Departmenta Vedant Patel razkril, da so ZDA Ukrajini že marca, torej že pred odobritvijo pomoči, poslale rakete dolgega dosega ATACMS. Tega doslej niso objavili, ker so želeli ohraniti varnost delovanja raket, je pojasnil Patel.

Nekatere rakete ATACMS lahko zadenejo cilje v oddaljenosti do 300 kilometrov in predsednik Biden jih prej ni želel poslati Ukrajini, da jih ne bi morda uporabila za napade na Rusijo.

ATACMS, RAKETA
ATACMS. Fotografija iz arhiva. (Foto: PROFIMEDIA)

Bela hiša je lani sporočila, da so ZDA poslale različico raket ATACMS krajšega dosega, ki lahko preletijo do 165 kilometrov, vendar so bile rakete daljšega dosega za Kijev do marca letos nedosegljive.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je dejal, da nameravajo poslati še več takih raket, ki bodo imele pomembno vlogo v obrambi Ukrajine, vendar po njegovih besedah vojne ne bodo končale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Moskve so v odzivu na objavo podrobnosti pošiljke sporočili, da orožje dolgega dosega, vključno z raketami ATACMS, ne bo bistveno spremenilo izida konflikta v Ukrajini. “Dosegli bomo svoje. Vendar pa bo to povzročilo več težav Ukrajini,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da so ZDA neposredno vpletene v konflikt.

Ukrajinska varnostna služba prijela domnevnega kolaboranta

Ukrajinska varnostna služba SBU je medtem sporočila, da so zaradi pomoči ruskim silam pri napadih na regijo Harkov prijeli nekdanjega vojaka, ki je poskušal prebegniti na ozemlje pod ruskim nadzorom v bližini Kupjanska. “K temu so ga spodbudili njegovi starši, ki živijo na okupiranem ozemlju,” je SBU zapisala v izjavi.

Po njenih navedbah je moški agent ruske zvezne varnostne službe FSB. Grozi mu do osem let zapora.

Iz Moskve pa so sporočili, da so 26-letniku iz Sibirije izrekli desetletno zaporno kazen, ker se je nameraval pridružiti ruskim enotam, ki se borijo na strani Ukrajine. Obtožen je izdaje in terorizma. Prijeli naj bi ga pri v regiji Kemerovo na poti v Ukrajino.

Moški je še eden v vrsti ruskih državljanov, ki so jih obsodili na podlagi namer o pridružitvi proukrajinskim oboroženim skupinam. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass je na spletu med drugim objavljal simbole Legije Svobodna Rusija, ki v Rusiji velja za teroristično organizacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje