ZDA uvedle sankcije proti nekdanjima srbskima poslancema

Svet 27. Jan 202318:48
Ned Price
PROFIMEDIA

ZDA so uvedle sankcije proti nekdanjima srbskima poslancema.

ZDA so zaradi vpletenosti v korupcijo na seznam za sankcije uvrstile nekdanja člana srbske narodne skupščine, Vjerico Radeto in Petra Jojića. Radeta in Jojić sta med svojim mandatom podkupovala in ustrahovala priče proti vodji Srbske radikalne stranke Vojislavu Šešlju.

Šešelj je bil pred Mednarodnim kazenskim sodiščem za območje nekdanje Jugoslavije obsojen zaradi vojnih zločinov, oba poslanca pa sta vplivala na priče, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

“Njuno ravnanje je oviralo sodne postopke, ogrozilo stabilnost v regiji in negativno vplivalo na nacionalne interese ZDA,” je sporočil Price.

“Današnji ukrep potrjuje zavezanost ZDA boju proti korupciji, ki škoduje javnemu interesu, ovira gospodarsko blaginjo partnerjev in zmanjšuje sposobnost vlad, da se učinkovito odzovejo na potrebe svojih ljudi. ZDA še naprej podpirajo demokracijo in pravno državo ter se bodo še naprej zavzemale za odgovornost tistih, ki zlorabljajo javno oblast za osebno korist,” je sporočil Price.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.