ZDA z novimi sankcijami proti Iranu

Svet 29. Okt 202118:43 1 komentar
Bela Hiša
Al Drago/REUTERS

Ministrstvo za finance ZDA je danes sporočilo, da je uvedlo nove sankcije proti Iranu zaradi njegovega programa brezpilotnih letal, s katerimi iranska revolucionarna garda napada ameriške sile in mednarodne ladje v območju Perzijskega zaliva.

Ministrstvo za finance ZDA trdi tudi, da Iran z brezpilotnimi letali zalaga palestinski Hamas, libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah in hutijske upornike v Jemnu, opazili pa so jih tudi v Etiopiji, kjer vse hujša kriza grozi z destabilizacijo celotne regije. Sankcije so ZDA uvedle proti iranskemu generalu Saidu Aghadžaniju, ki poveljuje programu brezpilotnih letal ter proti podjetjema Kimia Part Sivan in Oje Parvaz Mado Nafar, ki izdelujeta dele za letala. Uvedle so jih devet dni po napadu na ameriško oporišče v Siriji z brezpilotnimi letali.

Pentagon takrat ni sporočil, kdo je izvedel napad, ki ni zahteval žrtev, vendar na splošno zatrjuje, da Iran oskrbuje skupine v regiji s tem orožjem. Namestnik finančne ministrice ZDA Wally Adeyemo je dejal, da širjenje iranskih brezpilotnih letal v regiji ogroža mednarodni mir in stabilnost. Sankcije so ZDA uvedle le dva dni, preden bi se morala obnoviti pogajanja s svetovnimi silami za oživitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu, ki je bil dosežen leta 2015 v času mandata nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame, njegov naslednik Donald Trump pa je leta 2018 od njega enostransko odstopil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje