Zelenski: Hvala Nemčiji in ZDA

Svet 07. Jan 202309:3013 komentarjev
Foto: Profimedia

Potem ko sta Nemčija in ZDA Ukrajini obljubil dodatne oborožitve, se jima je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalil. Izpostavil je, da so s tem sodelovanje s partnerskimi državami dvignili na novo raven.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je po zadnjih obljubah dodatne oborožitve, vključno z oklepnimi vozili, v petek zahvalil ZDA in Nemčiji in menil, da so s tem sodelovanje s partnerskimi državami na področju obrambnih zmogljivosti dvignili na novo raven.

“Končno lahko rečemo, da nam je uspelo obrambno sodelovanje Ukrajine s partnerji dvigniti na novo raven,” je v večernem nagovoru dejal Zelenski in dodal, da prav to sedaj potrebujejo. Odslej bo imela Ukrajina “več zračne obrambe, več oklepnih vozil, prvič tudi zahodne tanke, več orožja in izstrelkov”, je dejal.

Pri tem je posebej izpostavil zadnjo napoved pomoči v Washingtonu in Berlinu, potem ko sta se ameriški predsednik Joe Biden in nemški kancler Olaf Scholz v četrtek dogovorila, da bosta po francoski odločitvi o dobavi lahkih tankov, tudi njuni državi Ukrajini dobavili oklepna vozila tipa bradley in marder.

Poleg tega bo Nemčija Ukrajini zagotovila še protiraketni sistem patriot, ki so ga Kijevu minuli mesec obljubile tudi ZDA.

“Nemčija je naredila velik korak naprej pri krepitvi varnosti ne le Ukrajine, ampak celotne Evrope,” je v nagovoru, objavljenem na spletni strani ukrajinskega predsedstva, dejal Zelenski.

Še pred tem je v posebnem video sporočilu obeležil tudi pravoslavni božič, ki ga pravoslavni verniki praznujejo danes. Kot je dejal, gre za praznik harmonije in družinske enotnosti.

“In skupaj smo velika ukrajinska družina. Ne glede na to, kje smo – doma, na delu, v jarku, na cesti, v Ukrajini ali na tujem – je naša družina enotna kot nikoli prej. V svojem pogumu, stanovitnosti, medsebojnem spoštovanju in pomoči,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar