Zelenski pozval k pomoči: “Da tanki ne bi napredovali proti Varšavi ali Pragi”

Svet 06. Okt 202220:56 11 komentarjev
Volodimir Zelenski
REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je evropske voditelje danes pozval k vojaški pomoči Ukrajini v boju proti ruski agresiji, da bi s tem zaščitili tudi Evropo. V svojem govoru na prvem srečanju Evropske politične skupnosti (EPS) v Pragi je Rusijo označil za "najbolj protievropsko državo" in pozval k nadaljnji zaostritvi sankcij.

Volodimir Zelenski je v video nagovoru voditeljem iz več kot 40 evropskih držav pozval k nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini, da bi njegova država lahko zmagala v vojni in da “ruski tanki ne bi napredovali proti Varšavi ali spet proti Pragi” ter da ruske rakete “ne zadenejo ozemlja Finske ali katere druge države”.

O današnjem prvem zasedanju EPS, ki se ga fizično udeležuje predsednik ukrajinske vlade Denis Šmihal, je Zelenski dejal, da smo zahvaljujoč “tej pobudi dobili ne le še en format sodelovanja v Evropi, ampak izjemno močno priložnost za ponovno vzpostavitev miru v Evropi”.

Pri tem je izpostavil dejstvo, da se srečanja ne udeležujejo predstavniki Rusije, ki “se zdi, da geografsko spada v Evropo, a je z vidika svojih vrednot in obnašanja najbolj protievropska država na svetu”.

Pozval je k miru v Ukrajini, pri čemer računa na pomoč zahodnih držav. Pri tem se je izrekel za varnostna jamstva pred vstopom njegove države v zvezo Nato. Zelenski je namreč konec prejšnjega meseca, na dan, ko je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij Rusiji, dejal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v Nato po hitrem postopku.

Rusija si po besedah Zelenskega ne želi miru. Pri tem je pozval k nadaljnji zaostritvi sankcij proti Moskvi. Zavzel se je tudi za prekinitev sodelovanja z Rusijo in njenimi podjetji, prav tako pa bi jo morali izključiti iz vseh mednarodnih organizacij ali vsaj suspendirati njeno članstvo, najprej v Združenih narodih, je poudaril ukrajinski predsednik.

Zelenski je Rusijo tudi obtožil jedrskega izsiljevanja in destabilizacije energetskih trgov ter ji očital, da stoji za sabotažami v Evropi, tako proti skladiščem orožja v preteklosti in sedaj tudi proti plinovodom, pri čemer je namignil na nedavno poškodovanje cevi Severnega toka 1 in 2 v Baltskem morju, zaradi česar je prišlo do uhajanja plina, namenjenega v Evropo.

Zelenski je v nagovoru avstralskemu mislišču Lowy Institute dejal, da bi moralo zavezništvo Nato “Rusiji onemogočiti uporabo jedrskega orožja”. “Potrebni so preventivni napadi, preventivni koraki, da bodo vedeli, kaj jih čaka, če bodo uporabili jedrsko orožje. In ne čakati na to, da bo Rusija napadla z jedrskim orožjem,” je povedal. Zelenski meni, da bi moral Nato premisliti, kako bo uporabil svoj pritisk, je nagovor povzela ukrajinska tiskovna agencija Interfax.

Norveški premier: Poškodovanje plinovodov ni bil slučaj

O incidentih na plinovodih je v svojem nagovoru na plenarnem zasedanju ob začetku srečanja spregovoril tudi norveški premier Jonas Gahr Store. Ta je po neuradnih informacijah poudaril, da ni bil slučaj, da je do poškodovanja plinovodov prišlo na dan odprtja plinovoda, ki povezuje Norveško in Poljsko.

Na plenarnem zasedanju je skupno spregovorilo pet voditeljev, poleg Zelenskega in Storeja še gostitelj, češki premier Petr Fiala, britanska premierka Liz Truss in albanski premier Edi Rama.

Nato so sledile okrogle mize na temo miru in varnosti ter energetike, podnebja in gospodarskih razmer, na katerih so voditelji razpravljali v manjših skupinah. Kasneje so imeli priložnost še za dvostranska srečanja, srečanje EPS pa se bo sklenilo z delovno večerjo.

Kot so povedali viri pri EU, je dosežek že to, da vsi sodelujoči voditelji podpirajo samo pobudo in se ne sprašujejo o samem konceptu.

Danes se bodo predvidoma dogovorili tudi, kje bo potekalo naslednje srečanje. Po navedbah virov naj bi se nagibali k temu, da ga bo gostila Moldavija, zanjo pa Španija in Združeno kraljestvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje