Vladimir Putin: Pripravljeni smo na pogajanja

Svet 25. Dec 202209:50 > 13:36 16 komentarjev
Vladimir Putin
REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru dejal, da so pripravljeni na pogajanja z vsemi vpletenimi "o sprejemljivih rešitvah" glede vojne v Ukrajini - in dodal, da je izbira njihova. "Mi nismo tisti, ki zavračamo pogajanja, oni jih," je dejal v intervjuju za državno televizijo.

“Mi smo pripravljeni na pogajanja z vsemi vpletenimi o sprejemljivih rešitvah, a izbira je njihova. Mi nismo tisti, ki zavračamo pogajanja, oni jih,” je dejal predsednik Rusije Vladimir Putin glede vojne v Ukrajini.

Kot piše agencija Reuters, je v pogovoru za državno televizijo Rosija 1 dejal še, da Rusija v Ukrajini brani tako interese države kot državljanov. “In nimamo druge možnosti kot zaščititi naše državljane,” je povedal Putin in obtožil Zahod,da želi pod vodstvom ZDA azkosati Rusijo. “Bistvo vsega je politika naših geopolitičnih nasprotnikov, ki si prizadevajo razdreti Rusijo, zgodovinsko Rusijo. Vedno delujejo po načelu ‘deli in vladaj’. Naš cilj je nekaj drugega – združiti ruski narod,” je zatrdil.

Ruski predsednik je tako znova uporabil koncept “zgodovinske Rusije”, po katerem naj bi bili Ukrajinci in Rusi en narod, in s katerim spodkopava suverenost Kijeva in upravičuje rusko ofenzivo v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Delujemo v pravi smeri, ščitimo svoje nacionalne interese, interese naših državljanov, naših ljudi,” je še dejal Putin.

Putin je še izrazil prepričanje, da bodo “zagotovo uničili” najnaprednejše ameriške protiletalske raketne sisteme patriot, ki so jih ZDA obljubile Kijevu ob nedavnem obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Beli hiši. Putin je že pred dnevi, skoraj deset mesecev po začetku vojne v Ukrajini, nakazal, da je odprt za pogovore z Ukrajino. Zatrdil je, da si Rusija želi čim hitrejšega konca konflikta v Ukrajini in da si bo prizadevala, da do tega pride čim prej.

Zelenski Ukrajincem: Nobena ruska raketa ne more prekiniti božičnega duha

“Preživeli smo napade, grožnje, jedrsko izsiljevanje, teror in raketne napade. Preživeli bomo tudi to zimo, ker vemo, za kaj se borimo,” je dejal Zelenski v videoposnetku, ki je po spletu zakrožil na božični večer. Zelenski na posnetku stoji na temni ulici z božičnim drevesom in redkimi lučkami v ozadju.

“Verjamemo, da bo solze zamenjalo veselje, da bo po obupu prišlo upanje in da bo življenje premagalo smrt,” je še dejal ukrajinski predsednik. Spomnil se je tudi na Ukrajince, ki so pobegnili v tujino ali morajo božič preživeti v ruskem ujetništvu.

“Po ruskih napadih na energetsko infrastrukturo v Ukrajini ulice in hiše letos morda ne bodo sijale tako svetlo kot običajno, toda noben ruski dron ali raketa ne moreta prekiniti božičnega duha,” je dejal Zelenski.

“Tudi v popolni temi se bomo našli, da se močno objamemo. In če ne bo ogrevanja, se bomo ogreli z velikim objemom. Ne bomo čakali na čudež, naredili ga bomo sami,” je dodal.

V Ukrajini je sicer božični dan 7. januar, ko praznujejo pravoslavni kristjani, vendar že dlje časa praznujejo tudi 25. decembra – glede na raziskave se zaradi vojne v Rusiji vse več ljudi obrača h kulturi zahodnih cerkva, dodaja dpa.

V ruskem obstreljevanju Hersona 16 smrtnih žrtev

V mestu Herson na jugu Ukrajine je bilo po podatkih lokalnih oblasti v ruskem topniškem obstreljevanju in eksplozijah v soboto in danes skupno ubitih 16 ljudi, 64 pa poškodovanih. Med smrtnimi žrtvami so bili tudi trije ukrajinski uslužbenci reševalnih služb, ki so umrli pri odstranjevanju min, je danes na svojem kanalu na družbenem omrežju Telegram sporočil tamkajšnji ukrajinski vojaški guverner Jaroslav Januševič.

Ukrajinske oblasti so Moskvo znova obtožile množičnega topniškega obstreljevanja središča mesta Herson, ki je od 11. novembra znova pod nadzorom ukrajinskih sil, potem ko so se po osmih mesecih zasedbe iz njega umaknile ruske sile.

Ukrajinski predsednik Zelenski je že v soboto na Telegramu objavil fotografije trupel v središču Hersona in obstreljevanje obsodil kot “še en zločin teroristične države Rusije”.

Ruski guverner okupirane regije Herson Vladimir Saldo je medtem zavrnil ukrajinske obtožbe. Dejal je, da so ukrajinske enote same obstreljevale mesto s severa in severozahoda ter Ukrajino obtožil, da je zagrešila zločin proti civilistom.

Mesto Herson, ki je imelo pred vojno približno 300.000 prebivalcev, je bilo do novembra pod nadzorom ruskih sil, ki so ga zasedle kmalu po začetku invazije. Te so se nato novembra ob napredovanju ukrajinske vojske iz mesta umaknili preko reke Dneper, pred tem pa so po navedbah ukrajinske strani uničile tamkajšnjo kritično infrastrukturo.

Po navedbah ukrajinskih virov ruske enote še naprej obstreljujejo mesto iz drugih delov okupirane regije Herson. Večina ozemlja je še vedno pod nadzorom ruske vojske. Kremelj vztraja, da ima Rusija celotno območje Hersona za svoje ozemlje in da se mu ne bo odpovedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje