Zelenski za CNN: Neuspešna pogajanja lahko vodijo v tretjo svetovno vojno

Svet 21. Mar 202207:40 8 komentarjev
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljskem pogovoru za CNN komentiral možne scenarije reševanja konflikta po diplomatski poti. Sporočil je, da se je pripravljen pogajati z Vladimirjem Putinom, pri čemer pa je opozoril, da bi neuspeh pogajanj pomenil, "da smo v tretji svetovni vojni".

“Pripravljen sem na pogajanja z njim [Vladimirjem Putinom, op. a.]. Pripravljen sem bil zadnji dve leti. In mislim, da brez pogajanj ne moremo končati te vojne,” je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povedal novinarju CNN Fareedu Zakariu. Pred tem, v soboto, je Zelenski prav tako pozval k takojšnjim pogajanjem, saj da bodo sicer izgube Rusije ogromne.

“Vedno smo vztrajali pri pogajanjih. Vedno smo ponujali dialog, ponujali smo rešitve za mir,” je povedal in dodal: “In želim, da me slišijo vsi, sploh v Moskvi. Čas je, da se srečamo. Čas je, da se pogovorimo. Čas je, da obnovimo ozemeljsko celovitost in pravičnost za Ukrajino.” Je pa Zelenski komentiral, da v primeru, če pogajanja ne bodo uspešna, to pomeni tretjo svetovno vojno.

V pogovoru za CNN je vodja Ukrajine prav tako komentiral, da se vojna ne bi zgodila, če bi bila Ukrajina v Natu. “Rad bi dobil varnostna zagotovila za mojo državo, za moje ljudi. Če nas članice Nata vidijo kot zaveznico, potem naj to storijo nemudoma. Ker ljudje umirajo vsak dan,” je povedal, pri čemer pa se je državam Nata zahvalil za pomoč, ki so jo zagotovile od začetka invazije. Spomnimo – Zelenski je minuli teden sicer sporočil, da ne pričakuje, da bi Ukrajina kmalu lahko postala članica Nata.

Podrobnosti pogovorov med Kijevom in Moskvo niso znane, se pa ruski in ukrajinski pogajalci pogajajo o nevtralnem statusu Ukrajine, umiku ruskih sil, varnostnih zagotovilih ter pravnem statusu Krima, Donecka in Luganska. Iz Ankare, ki poskuša posredovati med vojskujočima stranema, je v nedeljo prišla vsaj delno spodbudna informacija. Turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu je za turški Hurriyet komentiral, da se Rusija in Ukrajina približujeta konsenzu o “kritičnih” zadevah, zato ima vodja turške diplomacije upanje, da je prekinitev ognja na vidiku, če pogajalci ne bodo naredili koraka nazaj, povzema tiskovna agencija Reuters.

Kijev
Kijev (PROFIMEDIA)

Zelenski je za CNN komentiral tudi svoje počutje v času vojne. Na vprašanje, kako se drži, je dejal, da “dela prav to, kar počno vsi drugi v Ukrajini.” Dodal je: “Vzpostavili smo ekipo za obrambo svoje države, tako da se mi zdi, da se osebi ni treba spremeniti v nekoga drugega. Pomembno je, ko si lahko to, kar si.” Zelenski se tako po lastnih besedah počuti kar dobro, čeprav ga bolijo smrtne žrtve – tako med odraslimi kot med otroki.

“Spat hodim z informacijami o ubitih otrocih in še naprej molimo, da bi preprečili izgube ljudi, a doslej še nismo dosegli rezultatov,” je povedal. Prav tako je komentiral, da če ruski predsednik Putin res verjame, da je ukrajinska vlada polna neonacistov, potem je verjetno, da je zmožen “grozovitih korakov”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje